Αναβρασμός επικρατεί στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου για τα έργα που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ιδιωτική εταιρεία στην παραλία του Γαργαδόρου, στη νότια πλευρά της πόλης, με σκοπό τη διαπλάτυνση της παραλίας.
Οι ενστάσεις εστιάζονται στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το έργο αλλά και στη μελλοντική χρήση της παραλίας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα περιοριστεί η μέχρι σήμερα ελεύθερη πρόσβαση του κοινού.
Η παραλία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ραγδαία διάβρωση, ειδικά μετά τα έργα για την παρακείμενη μαρίνα του Αγίου Νικολάου, που ανέκοψαν τη φυσική ροή των θαλάσσιων ρευμάτων «στέλνοντάς» τα προς τον Γαργαδόρο.
Το πλάτος της περιορίστηκε σημαντικά ενώ είχαν σημειωθεί ζημιές στον υπερκείμενο δρόμο, ο οποίος οδηγεί στο ξενοδοχείο του ιδιώτη που ζήτησε να υλοποιήσει με δικά του έξοδα το έργο.
Για το ζήτημα έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, αλλά και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά την οποία επικράτησε ένταση.
Γιατί αντιδρούν
Οι πολίτες τονίζουν πως αν και δεν αντιτίθενται στη διαπλάτυνση της παραλίας, εντούτοις ο τρόπος που επελέγη θα δημιουργήσει απαγορευτική κατάσταση για το κολύμπι στην περιοχή. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε και στο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Μαρία Ρουκουνάκη, πολιτικός μηχανικός και μέλος της επιτροπής κατοίκων, ο «ύφαλος» που πρόκειται να δημιουργηθεί ώστε να ανακόψει τα ρεύματα προς την παραλία και τον παρακείμενο δρόμο, στην ουσία θα ανακόψει και την είσοδο των λουομένων στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί μια παραλία πλάτους 21 μέτρων (αντί για 3 έως 8 που είναι σήμερα), αλλά μέσα στο νερό θα υπάρχει περιθώριο μόλις 16 μέτρων σε ευθεία γραμμή για να κινηθεί κάποιος μέχρι τον «αναβαθμό» που θα δημιουργηθεί κάτω από το νερό. Πρόκειται στην ουσία για έναν τοίχο από μεγάλους λίθους λατομείου που θα βρίσκεται κάτω από το νερό ώστε να ανακόπτει τον μεγάλο κυματισμό προς την παραλία.
Ωστόσο, το μέγιστο βάθος μπροστά από τον τοίχο και μέχρι την ακτή θα είναι μόλις 1,20 μ. Για να κολυμπήσει κάποιος σε πιο βαθιά νερά (χωρίς να «πατώνει») θα πρέπει να περπατήσει πάνω σε αυτόν τον «ύφαλο» (που σύντομα θα συγκεντρώσει και αχινούς που αφθονούν στην περιοχή) και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση του βάθους της θάλασσας. Μάλιστα από την ίδια τη μελέτη προβλέπεται η τοποθέτηση πινακίδων πάνω στον «ύφαλο» για την προειδοποίηση των λουομένων.
Στην ουσία, όπως καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία πολιτών για τις παραλίες» ο Γαργαδόρος μετατρέπεται σε μια μεγάλη πισίνα, μέγιστου βάθους 1,20 μ., με πιο φαρδιά, πράγματι, ακτή απ’ ό,τι σήμερα αλλά και με προφανή αποτροπή της κολύμβησης πέρα από το φυσικό όριο που θα δημιουργήσει ο τεχνητός ύφαλος.
Η εικόνα αυτή προσιδιάζει στις γνωστές θαλάσσιες παρεμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων και όχι σε ελεύθερες για το κοινό παραλίες. Συνεπώς προκαλείται ανησυχία για τη μελλοντική χρήση της παραλίας και την εκμετάλλευσή της από τον ιδιώτη που εκτελεί το έργο.
Ο ίδιος ο ξενοδόχος Μανώλης Βαρκαράκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λασιθίου, σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε πως η παραλία θα παραμείνει σε κοινή χρήση για τους Αγιονικολιώτες ενώ υποσχέθηκε πως δεν θα βάλει ούτε ομπρέλες όπως κάνουν πολλοί συνάδελφοί του.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός απάντησε στους πολίτες πως πράγματι αν στο μέλλον ο επιχειρηματίας ζητήσει άδεια για ομπρέλες μπροστά στην επιχείρησή του ασφαλώς ο δήμος είναι υποχρεωμένος να του δώσει.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για ένα έργο που έχει λάβει όλες τις νόμιμες εγκρίσεις και άδειες χαρακτηρίζοντας «κατόπιν εορτής» τις διαμαρτυρίες, ενώ θύμισε τον αγώνα που έδωσε ο ίδιος καταγγέλλοντας σειρά παρανομιών στον Κόλπο της Ελούντας στέλνοντας μέχρι και επιστολή στον πρωθυπουργό. «Δεν σας είδα εκεί να είστε στο πλευρό του δήμου για να φωνάξουμε», είπε προς τους πολίτες προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες.
(Κεντρική φωτογραφία: Οι ενστάσεις εστιάζονται στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το έργο αλλά και στη μελλοντική χρήση της παραλίας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα περιοριστεί η μέχρι σήμερα ελεύθερη πρόσβαση του κοινού).