Τον ισχυρισμό ότι η φράση του, από τον Λευκό Οίκο, περί αναγκαίας «αναβάθμισης» της Βάσης της Σούδας αφορούσε και την παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.
Ο κ. Τσίπρας πάντως διέψευσε την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας που να περιλαμβάνει και τη Σούδα λέγοντας: «Στήθηκε ένας ολόκληρος μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας, που συμπεριλαμβάνει και τη Σούδα. Η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παροχή διευκολύνσεων στη Σούδα ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 11 χρόνια».
Το θέμα της Σούδας αφορά και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ελληνικός στόλος όπως ξέρετε βρίσκεται σήμερα στη Σαλαμίνα αλλά η Σούδα είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία. Μια πιθανή μελλοντική αναβάθμιση μας αφορά και εμάς, δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως κατά την ομιλία του επέκρινε τον πρωθυπουργό για το ότι δεν αξιοποίησε επαρκώς το διαπραγματευτικό χαρτί της Βάσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει επαρκή ανταλλάγματα για την επιδιωκόμενη από τους Αμερικανούς αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Κρήτη.
«Δεν συμφωνήσαμε κάτι επί του οποίου πρέπει να απαντήσω» σχολίασε επ’ αυτού ο πρωθυπουργός.
Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή
Για το θέμα της αναβάθμισης της βάσης στη Σούδα, απαντά σε σημερινή του συνέντευξη στην Εφ.Συν. και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Αυτό που είναι δεδομένο είναι η ανανέωση για ακόμα έναν χρόνο της συμφωνίας που προϋπήρχε για τη Σούδα. Υπάρχουν κάποια ΝΑΤΟϊκά έργα που γίνονται με σημαντικό αντισταθμιστικό ωφέλημα για την ελληνική βάση της Σούδας. Εχουμε εκεί εγκαταστάσεις που βοηθούν την ευκολότερη πρόσβαση ΝΑΤΟϊκών πλοίων, αλλά βοηθούν παράλληλα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ο ελληνικός ναύσταθμος, που θα μπορεί να φιλοξενεί και να γίνονται εργασίας συντήρησης σε πλοία.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο που να έχει υπογραφεί ή να έχει συμφωνηθεί. Η θέλησή μας είναι να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία, με δεδομένο βέβαια ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ να φιλοξενήσει πυρηνικά -αυτή είναι πάγια πολιτική της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις-, ότι οι ελληνικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε τρίτη χώρα. Αυτά είναι δεδομένα που δεν αλλάζουν, αλλά από εκεί και πέρα η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε άλλες ανάγκες στο πλαίσιο της συμμετοχής στη Συμμαχία.
(Κεντρική φωτογραφία: Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής).