Μια πρώτη αποτίμηση της «απλής ενημέρωσης» του Περιφερειακού Συμβουλίου για το επίμαχο θέμα του Αεροδρομίου στο Καστέλλι, δεν μπορεί παρά να σταθεί στους οργισμένους κατοίκους, στους αδυνατούντες να παρέμβουν περιφερειακούς άρχοντες αλλά και στα… κόλπα σχετικά με τη διαβούλευση επί του θέματος, η οποία ήταν τόσο ευρέως γνωστή στο κοινό που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε ένα σχόλιο από τους σχεδόν 700.000 κατοίκους του νησιού.
Η διαβούλευση εν κρυπτώ
Μπορεί να θύμωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου για όσα ακούστηκαν σε σχέση με το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει:
Ο κ. Πιτσούλης (απαντώντας στον περιφερειακό σύμβουλο Αρ. Παπαδάκη) ανέφερε πως οι διαδικασίες δεν γίνονται εν κρυπτώ, πως τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα και πως μάλιστα, η διαβούλευση διήρκεσε 50 μέρες αντί για 30 που προβλέπει ο νόμος. Με μία μικρή διαφορά:
Η διαβούλευση για την αναθεωρημένη ΜΠΕ και όλος ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης όχι στο site της Περιφέρειας (όπως θα ήταν το πιο λογικό και αναμενόμενο) αλλά σε ξεχωριστό site όπου δημοσιεύονται όλες οι διαβουλεύσεις για περιβαλλοντικά θέματα. Η συγκεκριμένη διαβούλευση κράτησε 31 ημέρες (και όχι 50), από τις 25 Απριλίου 2018 έως τις 25 Μαΐου 2018. Ωστόσο καθ’ όλο εκείνο το διάστημα δεν υπήρχε κανένα σχετικό link από το site της Περιφέρειας προς τον χώρο των διαβουλεύσεων. Στην ανανεωμένη έκδοση της ιστοσελίδας της Περιφέρειας η σύνδεση υπάρχει αλλά αυτό έγινε μόλις τις τελευταίες ημέρες και πάντως πολύ μετά τη λήξη της… «διαβούλευσης» για την αναθεωρημένη ΜΠΕ του αεροδρομίου.
Συνεπώς για να συμμετάσχει κάποιος στη διαβούλευση έπρεπε να γνωρίζει και να πληκτρολογήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://hello.crowdapps.net/participation-crete/challenges/?c=22
Τρανταχτή απόδειξη για την ελλιπή ενημέρωση του κοινού είναι ο αριθμός σχολίων και παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν στη λεγόμενη αυτή διαβούλευση. Όπως φαίνεται και σήμερα οι προτάσεις πολιτών που υποβλήθηκαν είναι… 0 και οι προτάσεις φορέων που υποβλήθηκαν είναι επίσης… 0! Με άλλα λόγια δεν βρέθηκε ούτε ένας Κρητικός να σχολιάσει τη μελέτη για το σημαντικότερο ίσως (μαζί με τον ΒΟΑΚ) έργο της Κρήτης τα τελευταία 50 χρόνια.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης πάντως φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από αυτού του είδους τη διαβούλευση αφού την επικαλείται ως επιχείρημα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης. Εκεί ήταν, ας το μαθαίνατε…
Η αδυναμία… γνώμης
Στην ουσία του θέματος ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής τόνισε επανειλημμένα πως αν και έμαθε για την αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υγείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εντούτοις, βάσει του νόμου δεν δικαιοδοτείται να κάνει και ο ίδιος (η Περιφέρεια δηλαδή) γνωμοδότηση. (Πράγματι από το διαβιβαστικό του Υπουργείου δεν ζητείται γνωμοδότηση από την Περιφέρεια).
Ωστόσο, ρωτήθηκε πολλές φορές πως είναι δυνατόν να βλέπει ότι η μελέτη προβλέπει μόλυνση του υπόγειου υδροφορέα, ο οποίος υδρεύει το Καστέλλι, το Θραψανό, το Αρκαλοχώρι αλλά κατά ένα μέρος και το Ηράκλειο και εκείνος απλά να ενημερώνει το συμβούλιο χωρίς να αντιδρά.
«Αυτός είναι ο ρόλος που οραματίζεται η περιφερειακή αρχή για την Αυτοδιοίκηση; Του απλού μεταφορέα εγγράφων και της επικύρωσης ήδη ειλημμένων αποφάσεων;» ρωτήθηκε πολλές φορές από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
«Είναι δυνατόν να βλέπετε ότι μολύνεται το νερό που θα πίνει ο κόσμος και εσείς να κρύβεστε πίσω από το τί λένε τα χαρτιά και τα διαβιβαστικά των υπουργείων»; ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής.
Απάντηση δεν πήρε κανείς τους, πέρα από μια χλιαρή δέσμευση ότι αυτά θα τα βάλει ως θέματα στην άποψη που θα εκφράσει (εν καιρώ) η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας. (Η οποία σημειωτέον έχει την αναθεωρημένη μελέτη στα χέρια της από τις 30 Μαρτίου 2018, δηλαδή περίπου 4 μήνες και ακόμα δεν έχει εκφράσει γνώμη επ’ αυτής).
Δείτε εδώ αναλυτικά τα ερωτήματα που του έθεσαν οι κάτοικοι
Και οι άφωνοι
Άκρως εντυπωσιακή επί όλων αυτών ήταν η αφωνία τόσο του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη (σαν αυτά όλα να συμβαίνουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα και όχι στο Ηράκλειο) αλλά και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη (σαν όλα αυτά να συμβαίνουν σε άλλη Περιφέρεια και όχι στην Κρήτη).
(Κεντρική φωτογραφία: Από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης παρουσία κατοίκων της Πεδιάδας. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).