Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ «ΠΕΤΑΞΕ» ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μια διαφορετική επιβάτιδα είχε η πρωινή πτήση της Aegean από το Ηράκλειο την Κυριακή. Η Γιαννούλα, μια ανάπηρη προβατίνα δύο χρονών, ταξίδεψε για Αθήνα και από εκεί για μια εξειδικευμένη φάρμα στην Ολλανδία που φιλοξενεί ζώα σαν και αυτήν. Οι άνθρωποι που τη φρόντιζαν επί δύο χρόνια σε ένα διαμέρισμα στο Ηράκλειο είχαν να ξεπεράσουν απίστευτες γραφειοκρατικές δυσκολίες για να καταφέρουν να ταξιδέψει.

Η γυμνάστρια Νίκη Μανωλάκη και ο καθηγητής Πληροφορικής Ανδρέας Γεωργόπουλος έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να βρουν ένα καλύτερο μέρος για εκείνη κοντά στη φύση. «Είναι μεγάλη η χαρά μας που θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον που της αξίζει, έχουμε δεθεί πολύ μαζί της και πιστεύουμε και εκείνη με μας. Σίγουρα όμως θα είναι καλύτερα στη φάρμα της Ολλανδίας» λέει στην «Εφ.Συν.» η Νίκη Μανωλάκη.

«Τη βρήκα πριν από δύο χρόνια, Δεκέμβριο μήνα, στον Ψηλορείτη επιστρέφοντας από ορειβασία» λέει ο Ανδρέας. «Ηταν χτυπημένη, ίσως και να είχε γεννηθεί με αναπηρία, πάντως δεν μπορούσε να ακολουθήσει το κοπάδι, το οποίο την είχε εγκαταλείψει. Σερνόταν μόνη της στον παγωμένο δρόμο και αποφάσισα να την βάλω στο αυτοκίνητο, καθώς ήταν καταδικασμένη».

Με τη φροντίδα των δύο νέων η μικρή προβατίνα κατάφερε να επιβιώσει, χωρίς όμως να ξεπεράσει το κινητικό της πρόβλημα. Κατασκεύασαν για αυτήν ειδικό αμαξίδιο ώστε να μπορεί να κινείται ενώ έγινε αχώριστη φίλη και με τη Μορένα, τη σκυλίτσα της οικογένειας. Το όνομά της το πήρε από τον παππού της Νίκης, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σεβασμού στα ζώα και σε όλες τις υπάρξεις» λέει η Νίκη Μανωλάκη. «Ειδικά σε μέρες σαν κι αυτές, που η Κρήτη βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο βάναυσων συμπεριφορών προς τα ζώα, θέλουμε να γίνει εμφανές πως υπάρχει και μια διαφορετική εικόνα του νησιού».

Ωστόσο από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως η Γιαννούλα δεν μπορούσε να ζει σε ένα διαμέρισμα στο αστικό περιβάλλον του Ηρακλείου. Ούτε όμως και ειδικός χώρος υπήρχε στην Κρήτη ή στην Ελλάδα για ζώα στη δική της κατάσταση. Ετσι άρχισε η έρευνα στο εξωτερικό. Ακόμα όμως και όταν βρέθηκε η φάρμα στην Ολλανδία, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα.

Η Γιαννούλα δεν θεωρείται ζώο συντροφιάς, αλλά… βρώσιμο είδος και οι κανονισμοί για τις πτήσεις είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Πιο εύκολα ταξιδεύει μια μαϊμού, ένα παραδείσιο πτηνό και φυσικά μια γάτα ή ένας σκύλος. Για τη νομοθεσία όμως το πρόβατο θεωρείται… «σφάγιο» και δεν μπορεί να ταξιδέψει ζωντανό, παρά μόνο αν προορίζεται για σφαγή. Ομοίως η οδική μεταφορά ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να βρεθεί ειδικά αδειοδοτημένο όχημα (από αυτά που μεταφέρουν ζώα προς σφαγή), ενώ η μεταφορά με αυτοκίνητο είναι παράνομη.

Η λύση τελικά δόθηκε από την Aegean η οποία δέχτηκε να μεταφέρει δωρεάν τη Γιαννούλα, εφόσον τοποθετηθεί σε ειδικό ξύλινο κουτί που κατασκεύασε το ζευγάρι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΙΑΤΑ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κρήτης εξέδωσαν όλες τις σχετικές άδειες και στις 8.30 το πρωί της Κυριακής η Γιαννούλα επιβιβαζόταν στην πτήση για Αθήνα και από εκεί για Ολλανδία.

Η Νίκη και ο Ανδρέας πέταξαν μαζί της και τη συνόδευσαν μέχρι το καινούργιο σπίτι της, όπου και θα παραμείνουν για λίγες μέρες ώστε να είναι πιο εύκολη η προσαρμογή της. Η Μαρένα, η σκυλίτσα, ήρθε μέχρι το αεροδρόμιο για να αποχαιρετήσει, ίσως και για πάντα, τη φίλη της με την οποία έζησαν μαζί δύο ολόκληρα χρόνια.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.11.2018