ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ… «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη του Ηρακλείου προκαλεί η κοπή τουλάχιστον 15 δέντρων στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο των έργων «ανάπλασης» που έχει ήδη ξεκινήσει ο τοπικός Δήμος. Τα δέντρα κόπηκαν από τη ρίζα τους στην οδό Ίδης από το συνεργείο του εργολάβου προκαλώντας την κατακραυγή στα social media, ενώ το θέμα πρόκειται να τεθεί και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.  

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο Δήμος Ηρακλείου απαντώντας στα αρνητικά σχόλια αναφέρει:

«Όλα τα δέντρα που κόπηκαν,  είτε δεν μπορούσαν  να σωθούν λόγω ασθενείας, είτε η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε την αφαίρεσή τους. Όπου ήταν εφικτό να γίνουν μεταφυτεύσεις δε, αυτές  έγιναν.
Τα δέντρα θα αντικατασταθούν και το πράσινο στον άξονα των οδών Καλοκαιρινού – Ίδης – Δικαιοσύνης, όταν ολοκληρωθεί η  Ανάπλαση, θα είναι  αυξημένο σε σχέση με την κατάσταση  που επικρατούσε πριν την έναρξη του έργου.

Αυτή είναι άλλωστε και η πάγια επιδίωξη της παρούσας δημοτικής αρχής:  Να δημιουργήσει περισσότερους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη και να αναβαθμίσει τους ήδη υπάρχοντες».

Ωστόσο και η ίδια η ανακοίνωση αποτελεί παραδοχή των προβλέψεων της μελέτης («προέβλεπε αφαίρεση των δέντρων») ενώ δεν αναφέρεται συγκεκριμένα πόσα και ποια δέντρα  αντιμετώπιζαν «ασθένεια». Και μόνο η πρόβλεψη της μελέτης για αφαίρεση δέντρων (έστω και αν προγραμματίζεται η φύτευση νέων) αποτελεί τουλάχιστον παράλογη επιλογή για μία πόλη όπως το Ηράκλειο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία αντιστοιχίας πρασίνου ανά κάτοικο για την πόλη.

*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Δραματικά τα στοιχεία για το πράσινο στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις για να είναι βιώσιμες θεωρούνται τα 9 m2/κάτοικο.  Η Αθήνα, μετά τις αναπλάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων δεν κατάφερε παρά να προσεγγίσει μόνο στο 1/3 του ορίου αυτού διαθέτοντας σήμερα πέριπου 3τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Η κατάσταση στο Ηράκλειο είναι απολύτως δραματική αφού ο αντίστοιχος δείκτης δεν ξεπερνά το 1%, επίδοση την οποία ξεπερνούν ακόμα και πόλεις που έχουν κτιστεί κυριολεκτικά μέσα στην έρημο. Στις πόλεις με τον μεγαλύτερο σχετικό δείκτη παγκοσμίως κατατάσσονται  το Έντμοντον του Καναδά (56τ.μ./κάτοικο), η Ουάσιγκτον (50τ.μ./κάτοικο) και στην Ευρώπη η Χάγη και το Αμστερνταμ  της Ολλανδίας (με 28 και 27 τ.μ./ κάτοικο αντίστοιχα).

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται κατανοητό πως στο Ηράκλειο δεν υπάρχει περιθώριο για αφαίρεση έστω και ενός δέντρου.

Μόλις μία μέρα νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης απαντώντας σε φόβους ομάδας πολιτών για την επικείμενη ανάπλαση σε άλλο σημείο της πόλης, στο Πάρκο Γεωργιάδη, είχε δεσμευτεί πως  η μελέτη για το έργο «δεν προβλέπει την κοπή κανενός δέντρου και καμίας υφιστάμενης ρίζας» διερωτώμενος και ο ίδιος που ακριβώς βασίζονται οι «φημολογούμενες ανησυχίες» των πολιτών. Ωστόσο μόλις μία μέρα μετά, ήρθε η κοπή των 15 δέντρων σε άλλο κεντρικό σημείο της πόλης δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς για το τί πρόκειται να ακολουθήσει στην εξέλιξη των μεγάλων έργων ανάπλασης που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ηρακλείου.

*Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης

Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχαν διατυπωθεί σοβαρότατες αντιδράσεις και για την κατεδάφιση κτισμάτων στην ιστορική συνοικία  Λάκκος, και πάλι στο πλαίσιο «αναβάθμισης» της περιοχής γύρω από το νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

(Κεντρική φωτογραφία: Κομμένα δέντρα στο κέντρο του ηρακλείου στο πλαίσιο των έργων… «ανάπλασης». *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.01.2018