ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με μια οπισθοδρομικού ύφους ανακοίνωση η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου επιτίθεται στην κυβέρνηση αλλά και την κοινή λογική για το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς/φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή στράτευση των παρατάξεων που στοιχήθηκαν πίσω από το συγκεκριμένο κείμενο.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, αν και υπογράφει λόγω της θεσμικής του θέσης το επίμαχο ψήφισμα, εν τούτοις καταδικάζει το περιεχόμενό του.

«Πρόκειται για σκοταδιστικού τύπου αντιλήψεις που ακουμπούν σε λογικές Μεσαίωνα», λέει στην «Εφ.Συν.» και εξηγεί πως «η παράταξή μας, αν και πλειοψήφησε στις εκλογές, εν τούτοις διαθέτει μόνο δύο από τις εννέα έδρες στο διοικητικό συμβούλιο».

Για την έκδοση του ψηφίσματος συνασπίστηκαν ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Νέα Δημοκρατία αλλά και η νεότευκτη παράταξη «Εκπαιδευτικοί μπροστά», που συστάθηκε κυρίως από αναπληρωτές.

Οι μόνες αρνητικές ψήφοι ήταν του προέδρου και του γενικού γραμματέα της τοπικής ΕΛΜΕ, ωστόσο με ψήφους 7-2 το κείμενο εγκρίθηκε στις 26/2/18.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από δημόσια επιστολή δύο καθηγητών του Ηρακλείου, του φιλολόγου Παναγιώτη Λάμπρου και του μαθηματικού Γιώργου Γκαλανάκη, που κάνουν λόγο για «αριστερό συντηρητισμό», επισημαίνοντας ως εξαιρετικά αρνητική τη σύμπλευση παρατάξεων της Αριστεράς με εκπροσώπους της συντήρησης και του σκοταδισμού.

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για τα συμφέροντα των πολυεθνικών που κινούνται γύρω από τον χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ τονίζεται πως όσοι υποστήριξαν το νομοσχέδιο «προσπαθούν να παγιδέψουν τα παιδιά μας και όλους εμάς στην κουλτούρα των ναρκωτικών, προσπαθούν να μας υπνωτίσουν με ουσίες έτσι ώστε να μην έχουμε το κουράγιο να παλέψουμε για καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας».

Επίσης αναφέρεται πως «στις χώρες της νόμιμης συνταγογράφησης της “φαρμακευτικής” κάνναβης, η ουσία παρεκτρέπεται από τα προγράμματα και καταλήγει στη μαύρη αγορά για χρήση κυρίως από ανήλικους μαθητές».

«Τρομοκρατούν ενηλίκους και παιδιά», απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Παναγιώτης Λάμπρου, τονίζοντας πως οι συντάκτες του κειμένου «αγνοούν επιστημονικές έρευνες οργανισμών πέραν πάσης υποψίας (EMCDDA) που εδώ και χρόνια καταρρίπτουν την επιμονή στη διαιώνιση μιας απαγορευτικής ναρκω-πολιτικής».

Ο Παναγιώτης Λάμπρου

Οι δύο αντιδρώντες καθηγητές στο δικό τους κείμενο επισημαίνουν ότι «αγνοείται, ελαφρά τη καρδία, το γεγονός ότι υπάρχουν συμπολίτες μας ασθενείς οι οποίοι προμηθεύονται την αγωγή τους αυτή μέσω παράνομων διαδρομών, διακινδυνεύοντας έτσι, σε καθεστώς πλήρους απαγόρευσης, την πολύτιμη ελευθερία τους».

Το εντυπωσιακό πάντως με το ψήφισμα της ΕΛΜΕ είναι πως απόψεις τέτοιου είδους εκφέρονται από σωματεία εν γένει προοδευτικά, όπως οι ενώσεις καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και διδάσκοντες που έρχονται σε καθημερινή επαφή με εφήβους στο σχολικό περιβάλλον.

Δείτε εδώ το ψήφισμα της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.04.2018