ΕΠΕΣΕ ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βαριές ποινές επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους 12 κατηγορουμένους για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ολοκληρώθηκε χθες ύστερα από ακροαματική διαδικασία τριών μηνών, με το δικαστήριο να κρίνει ενόχους και τους 12 κατηγορουμένους για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και κατά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Επιμέρους ποινές επιβλήθηκαν σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων για κατοχή πολεμικού τυφεκίου και οπλοφορία αλλά και για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.

Τις βαρύτερες ποινές το δικαστήριο επέβαλε στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος (26 έτη και τέσσερις μήνες) και στον 46χρονο ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο» (26 έτη).

Στον 44χρονο Ρεθυμνιώτη ιδιοκτήτη της μάντρας που αποτέλεσε το τελευταίο κρησφύγετο των απαγωγέων επιβλήθηκε κάθειρξη 20 ετών, ενώ στον 41χρονο τελευταίο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον αποκαλούμενο «Σκοπιανό», επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών και τεσσάρων μηνών.

Στον 45χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 25 ετών και τεσσάρων μηνών, στον 23χρονο Σφακιανό 25 έτη, ενώ στον 47χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «παππού», που ταυτοποιήθηκε η παρουσία του στα περισσότερα κρησφύγετα, επιβλήθηκαν συνολικά 25 έτη.

Στον 61χρονο μεσίτη από το Ρέθυμνο επιβλήθηκε ποινή 20 ετών κάθειρξης συν δύο μήνες και 20 ημέρες, ενώ στον 40χρονο που φέρεται ως ο «φιλόσοφος», φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο τελευταίο κρησφύγετο, επιβλήθηκαν 14 έτη και δύο μήνες. Στον 49χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία (ξάδερφο του 45χρονου Ρεθυμνιώτη) επιβλήθηκαν 21 έτη κάθειρξης.

Στον 39χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα, πρώην γαμπρό του φερόμενου ηγετικού στελέχους, επιβλήθηκαν 11 έτη, όπως επίσης και στον 41χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα, αδερφό του φερόμενου ηγετικού στελέχους, 11 έτη. Για τους δύο τελευταίους το δικαστήριο δέχτηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους, ούτε καν του πρότερου έντιμου βίου, ενώ μεγάλη συζήτηση έγινε για τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών στον σύλλογο αλληλοβοήθειας οφειλετών Ρεθύμνου.

Οι συνήγοροί τους πολλές φορές επικαλέστηκαν την ακτιβιστική τους δράση κατά των πλειστηριασμών ως ένδειξη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ισχυρισμός που δεν έπεισε την εισαγγελέα η οποία τόνισε ότι η παρεμπόδιση των πλειστηριασμών βρίσκεται στα όρια του νόμου.

Στο σημείο αυτό η δίκη πήρε και πολιτική χροιά, με τον συνήγορο δύο εκ των κατηγορουμένων Σάκη Κεχαγιόγλου να αναφέρει πως κάποιος που στο παρελθόν εμπόδιζε πλειστηριασμούς έφτασε να γίνει μέχρι και… πρωθυπουργός.

Οι συνήγοροι

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της διαδικασίας οι συνήγοροι χαρακτήρισαν εξοντωτικές τις ποινές που επιβλήθηκαν, τόνισαν ότι για πολλούς εκ των κατηγορουμένων συνέτρεχαν οι λόγοι αναστολής της ποινής τους μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι ποινές θα μειωθούν σημαντικά όταν η υπόθεση εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε πως για κανέναν εκ των δώδεκα κατηγορουμένων δεν προέκυψαν στοιχεία συμμετοχής τους στην επιχείρηση αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη την 30ή Μαρτίου 2017.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγινε πολλές φορές λόγος για φόβο των κατηγορουμένων και του ίδιου του Λεμπιδάκη, για απειλές που δέχονται από άγνωστα πρόσωπα εκτός δίκης αλλά και για «ομερτά» που έχει επιβληθεί στους κατηγορουμένους για την υπόθεση.

Το δικαστήριο μάλιστα επέκρινε πολλές φορές το ίδιο το θύμα της απαγωγής, με την έδρα να επισημαίνει ότι μπορεί αλλά δεν θέλει να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεση. Η εισαγγελέας έδρας μάλιστα έφτασε στο σημείο να απειλήσει ακόμα και με άσκηση δίωξης στον Μιχάλη Λεμπιδάκη με την κατηγορία της ψευδορκίας.

Και οι 12 κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση ώστε να κριθούν και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 15.02.2019