Ενα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν οι κάτοικοι της Κρήτης στους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στους χιλιάδες ανθρώπους που συνωστίζονται στην Ειδομένη για να περάσουν τα σύνορα προς τη βόρεια Ευρώπη.
Χιλιάδες ρούχα, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτη ανάγκης, αλλά και ένα σοβαρό ποσόν σε μετρητά συγκεντρώθηκαν στο Ηράκλειο και στάλθηκαν στα σύνορα με τη διαμεσολάβηση κοινωνικών οργανώσεων και δεκάδων εθελοντών.
Στην Κρήτη, τη συγκέντρωση των ειδών ανέλαβαν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και συνάντησαν την απρόσμενα μεγάλη ανταπόκριση εκατοντάδων πολιτών.
Για περίπου δύο μήνες το Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου έγινε ο τόπος έμπρακτης προσφοράς και αλληλεγγύης, με ανθρώπους να φτάνουν από κάθε μεριά της Κρήτης και να σχηματίζουν κυριολεκτικά ένα «βουνό» από ρούχα, σκεπάσματα, φάρμακα και τρόφιμα.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαριάνθη Δικίδου, γιατρός, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου, ήταν πρωτόγνωρη η ανταπόκριση των πολιτών.
«Στις 30 Σεπτεμβρίου είναι τυπικά η τελευταία μέρα της συγκεκριμένης δράσης, αλλά θα έχουμε δουλειά για πάρα πολλές μέρες μέχρι να ταξινομηθούν και να φύγουν και τα τελευταία είδη. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει από το Ηράκλειο πέντε μεγάλες αποστολές σε Λέρο, Μυτιλήνη, Κω και Ειδομένη και υπάρχουν ακόμα δεκάδες κούτες να σταλούν, ανάλογα με το πού παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες».
Στα μέσα Αυγούστου εστάλησαν από το Ηράκλειο στη Λέρο 1.548 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και συνολικά 28 μεγάλες κούτες με σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, υπνόσακους, σκηνές και πετσέτες.
Στο τέλος Αυγούστου στη Μυτιλήνη εστάλησαν 11 μεγάλες κούτες με κλινοσκεπάσματα και 4.536 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, ενώ άλλα τόσα νερά έφυγαν από το Ηράκλειο για το Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης ώστε να διατεθούν στους πρόσφυγες στην Ειδομένη.
Για Κω και Λέσβο έφυγαν στις 22/9 από 60 μεγάλες κούτες με χειμωνιάτικα ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες, φάρμακα, βρεφικά είδη(πάνες, μωρομάντιλα, κρέμες), είδη προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα (γάλατα, μπισκότα, χυμοί, κονσέρβες).
Στη Μυτιλήνη επίσης η Κρήτη έστειλε και μακαρόνια, όσπρια και λάδι σε συνεργασία με συλλογικότητες που έχουν στήσει στην περιοχή κοινωνική κουζίνα για τους πρόσφυγες.
Τέλος, για την Ειδομένη έφυγαν στις 25/9 συνολικά 115 μεγάλες κούτες με αντίστοιχα υλικά, κυρίως όμως χειμερινά ρούχα και σκεπάσματα, που παραδόθηκαν στους πρόσφυγες που συνωστίζονται στα σύνορα και ήδη τους έχει βρει ο χειμώνας.
Την αποστολή από το Ηράκλειο για την Ειδομένη ακολούθησε ο Δημήτρης Κορνάρος, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Ηρακλείου, επιβλέποντας προσωπικά την παράδοση των υλικών.
«Η εικόνα στα σύνορα ήταν αποκαρδιωτική, αλλά σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια βασική υποδομή για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων εκεί. Οταν φτάσαμε εμείς είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει ο χειμώνας και γι’ αυτό τα χειμερινά ρούχα που φέρναμε ήταν μια κάποια ανακούφιση. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταπόδοση για μας και για τους εκατοντάδες ανθρώπους από την Κρήτη που προσέτρεξαν στο κάλεσμά μας» λέει στην «Εφ.Συν.».
Η Ελευθερία Ιατράκη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες, μιλά για την επόμενη μέρα: «Είναι πολύ σημαντικό ότι δυνάμωσε ένα δίκτυο κοινωνικών οργανώσεων που έδρασε γρηγορότερα ακόμα και από τον κρατικό μηχανισμό. Σε κάθε τόπο που κάναμε αποστολή μιλήσαμε με τις αντίστοιχες οργανώσεις, όπως η “Αγκαλιά” στη Λέσβο. Καταφέραμε να φτάνουν τα πράγματα κάθε φορά εκεί που βρίσκονταν οι πρόσφυγες και να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες τους.
»Για παράδειγμα, από ένα σημείο και μετά πήραμε το μήνυμα ότι δεν χρειάζονται άλλα ρούχα, αλλά κυρίως σκεπάσματα και τρόφιμα. Αυτομάτως προσαρμοζόταν και η προσφορά των ανθρώπων στην Κρήτη μέσα από τις ανακοινώσεις που βγάζαμε. Το “δίκτυο” αυτό δημιουργεί μια εμπειρία συλλογικής δουλειάς από άκρη σε άκρη της χώρας και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον ρατσισμό και την ξενοφοβία», λέει στην «Εφ.Συν.».
Οπως λέει η γιατρός Μαριάνθη Δικίδου, στους χώρους συλλογής των υλικών βρίσκονται ακόμα δεκάδες κούτες και οργανώνονται σταδιακά πιο συντονισμένες αποστολές γιατί οι ανάγκες στις περισσότερες περιοχές έχουν καλυφθεί ή έχουν αλλάξει, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και περίπου 5.000 ευρώ που θα διατεθούν μέσω αντίστοιχων δικτύων στις περιοχές συγκέντρωσης των μεταναστών ώστε να αγοραστούν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
«Εκτός από τη συμμετοχή των κατοίκων της Κρήτης και την τεράστια συμβολή όλων των εθελοντών, σημαντική ήταν η προσφορά μεταφορικών εταιρειών από την Κρήτη, που ανέλαβαν τα έξοδα αποστολής του μεγαλύτερου όγκου των υλικών και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι΄ αυτό» συμπληρώνει η κ. Δικίδου.
(Κεντρική φωτογραφία: Χιλιάδες ρούχα, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτη ανάγκης, αλλά και ένα σοβαρό ποσόν σε μετρητά συγκεντρώθηκαν στο Ηράκλειο και στάλθηκαν στα σύνορα με τη διαμεσολάβηση κοινωνικών οργανώσεων και δεκάδων εθελοντών).