ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήνουν 442 πρόσφυγες για τρεις μέρες σε ανοιχτό χώρο στο λιμάνι μέσα στον ήλιο να κοιμούνται στο δάπεδο ● Υλοποιείται το δόγμα Πλεύρη «να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι Αρχές της Κρήτης καθώς καταγράφονται ντροπιαστικές εικόνες, με μετανάστες και πρόσφυγες να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των τοπικών Αρχών και τελικά να επιλέγεται η λύση της διαμονής τους για τρεις μέρες πάνω στον προβλήτα ενός λιμανιού.

Το περιστατικό καταγράφεται στο Ρέθυμνο, όπου 442 άνθρωποι, κυρίως από την Αίγυπτο αλλά και από το Σουδάν και το Μπανγκλαντές, αναγκάζονται να μένουν όλη την ημέρα σε ανοιχτό χώρο, κάτω από τον ήλιο, αλλά και το βράδυ να κοιμούνται στο τσιμέντο. Οπως λέει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, Γιώργος Σκορδίλης, αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από τη στιγμή που τα Χανιά αρνήθηκαν να δεχτούν τους ανθρώπους αυτούς στη δομή φιλοξενίας στην Αγυιά έπειτα από πολιτικές παρεμβάσεις.

«Οι άνθρωποι βγήκαν στην Αγία Γαλήνη, στα νότια του νομού Ρεθύμνου, και ενώ το λιμενικό αποφάσισε να τους μεταφέρει στα Χανιά, πάνω στον δρόμο κάποιοι τους σταμάτησαν μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις υψηλά ιστάμενων και τελικά τους έστειλαν στο λιμάνι του Ρεθύμνου». Οπως λέει ο ίδιος, έγιναν κάποιες προσπάθειες να βρεθούν σκίαστρα ή ομπρέλες, δεδομένου ότι υπάρχουν και υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο δεν αποφύγαμε ακόμα και περιστατικά λιποθυμιών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι μετανάστες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σταδιακά προς την ηπειρωτική Ελλάδα από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει πως μέχρι τότε θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση.

Συνολικά η αυτοδιοίκηση του νησιού είναι στα κάγκελα καθώς οι δήμαρχοι επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανυπαρξία πόρων και μέριμνας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Από την άλλη η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στους δήμους της Κρήτης που εδώ και δύο χρόνια δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για την εξεύρεση χώρων όπου θα φτιάχνονταν δομές προσωρινής φιλοξενίας.

Με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται και ρατσιστικά κρούσματα στο νησί, όπως στην περίπτωση του Τσεσμέ Ρεθύμνου (βλ. «Πογκρόμ κατά των 501 προσφύγων» – «Εφ.Συν.», 24.06.2025), ενώ πλέον υπολογίζεται ότι μόνο φέτος έχουν φτάσει στις ακτές της Κρήτης πάνω από 8.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Δεν είναι δουλειά της αυτοδιοίκησης να λύσει το πρόβλημα. Οπως η Πολιτεία θέτει κριτήρια για την όποια εγκατάσταση, πρέπει να βάλει κριτήρια και για μία δομή φιλοξενίας μεταναστών (π.χ. απόσταση από οικισμό)» δήλωσε χθες (Cretalive) ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.07.25