Στα όρια της γραφικότητας με μεγάλες δόσεις εθνικιστικής έξαρσης κινήθηκε η παρουσία της κρητικής «αντιπροσωπείας» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Το κρητικό σόου ξεκίνησε με μαντινάδες το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου περίπου 50 Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για την Αθήνα. Μαζί τους και φορτηγό με άλογα τα οποία καβάλησαν για να κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή την παρουσία τους.
Το πρόγραμμα στην Αθήνα προέβλεπε φωτογράφηση μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα αλλά και… χάπενινγκ με τα άλογα μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ανάλογης αισθητικής με τις συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής στον ίδιο χώρο. Το πανό των Κρητικών έγραφε «Αν κυβερνούν προδότες φταίνε οι πατριώτες».
Το βράδυ του Σαββάτου η αντιπροσωπεία έφτασε στον Λευκό Πύργο όπου προς τέρψη των καμερών τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ενώ το πρωί της Κυριακής τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μέσα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ανθιμου. Στο συλλαλητήριο απηύθυνε χαιρετισμό ο ιερέας των Ανωγείων Ανδρέας Κεφαλογιάννης, χαρακτηρίζοντας τη Μακεδονία «προέκταση της Κρήτης», παίρνοντας πάντως, έστω και κατόπιν εορτής, αποστάσεις από εθνικιστικές λογικές και όσους «βρίσκονται στο συλλαλητήριο για τα ψηφαλάκια», όπως είπε.
Η αντιπροσωπεία των Κρητικών αποτελούνταν κυρίως από μεσήλικους προερχόμενους από αγροτικές περιοχές του Ηρακλείου. Μεταξύ τους ξεχώρισε ο θηριώδης Γιάννης Ψαράκης (Ψαρογιάννης), από τις βασικές μορφές των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη, αλλά και των πρόσφατων επεισοδιακών επισκέψεων των Κρητικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από κοντά και ο Βαγγέλης Γραμματικάκης, ιδιοκτήτης του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου, ο οποίος πρόσφερε και τα άλογα, ενώ έλαβε και τον λόγο στο τέλος του συλλαλητηρίου, λέγοντας πως αν του έδιναν για δέκα μέρες την εξουσία, θα έλυνε απευθείας το ζήτημα…
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ στην Κρήτη εκφράστηκαν διαφωνίες για το κατά πόσο οι συγκεκριμένοι έφιπποι εκφράζουν το κοινό αίσθημα στο νησί. Παραδοσιακά πάντως, αντίστοιχες εθνικιστικές εξάρσεις δεν βρήκαν μεγάλα ακροατήρια στη μεγαλόνησο. Η Κρήτη παραμένει η μόνη περιφέρεια χωρίς βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ενώ τα κόμματα που παραδοσιακά επένδυσαν στο Μακεδονικό (ΑΝ.ΕΛΛ., ΛΑΟΣ ή και Πολιτική Ανοιξη παλαιότερα) είχαν εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς οι έφιπποι αντιπρόσωποι με τις βράκες και τα μαντίλια εκπροσώπησαν μάλλον τον εαυτό τους.
(Κεντρική φωτογραφία: Με άλογα και παραδοσιακές φορεσιές 50 Κρητικοί εκπροσώπησαν τους… εαυτούς τους. *ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ).