ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

PHASMA/M.KARAGIANNIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οργή για τις τραγικές ελλείψεις σε Έμπαρο, Αμιρά και Ζωνιανά.

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι γονείς σε χωριά της Κρήτης αντιδρώντας στις τραγικές ελλείψεις στη δημόσια Παιδεία. Και ενώ το κύμα των καταλήψεων από τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων τείνει να κοπάσει, ένα νέο μπαράζ καταλήψεων λαμβάνει χώρα, αυτή τη φορά από τους ίδιους τους γονείς, σε δημοτικά σχολεία του νησιού.  

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελεί το δημοτικό σχολείο της Έμπαρου στο δήμο Βιάννου, στα νότια του Νομού Ηρακλείου καθώς οι γονείς δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε των παιδιών τους αλλά ούτε και της μίας και μοναδικής δασκάλας που απέμεινε καθώς το σχολείο από διθέσιο έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μονοθέσιο. «Στο σχολείο υπάρχουν 26 παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Η μία δασκάλα καλείται να τα βάλει όλα μαζί στην τάξη και να κάνει τα μαθήματα και των έξι τάξεων. Μας έστειλαν ένα δεύτερο δάσκαλο για λίγες μέρες αλλά και αυτός έφυγε. Προειδοποιήσαμε για κινητοποιήσεις και πλέον δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να βάλουμε λουκέτο στο σχολείο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Βιαννιτάκη, μία εκ των γονέων που από τη Δευτέρα παραμένουν μέρα και νύχτα μέσα στο κτίριο του σχολείου. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κατάληψη, είναι ο μόνος τρόπος να μας ακούσουν και να δώσουν σημασία στον τόπο μας» λέει η κ. Βιαννιτάκη. 

Η Έμπαρος δεν είναι ένα τυχαίο χωριό, είναι τόπος καταγωγής της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και μόλις πριν από λίγες μέρες είχε στηθεί μια φιέστα εκεί για την υποδοχή της, όταν εκείνη κατέβηκε στην Κρήτη για να παρουσιάσει το βιβλίο της «My Greek Drama». «Αν δε μας βοηθάει το κράτος, ελπίζουμε τουλάχιστον να μας βοηθήσει εκείνη» λέει η κ. Βιαννιτάκη. 

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο χωριό Αμιρά. Και εκεί ένας μόνο δάσκαλος καλείται να κάνει μάθημα σε όλες τις τάξεις και με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και οι γονείς. Διαμηνύουν στο υπουργείο Παιδείας και σε κάθε αρμόδιο πως το σχολείο δε θα ξαναλειτουργήσει αν δεν εμφανιστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί. 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα Ζωνιανά, στα ορεινά του Νομού Ρεθύμνου, που συχνά πυκνά απασχολούν την αστυνομική κυρίως επικαιρότητα. Και εκεί το σχολείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών και ο Σύλλογος Γονέων προχώρησε σε κατάληψη. «Πολλοί δάσκαλοι αρνούνται να έρθουν στο χωριό, ενώ η αυξημένη μοριοδότηση δεν αποτελεί πλέον κίνητρο αφού οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κάβαλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. «Λείπουν καθηγητές από το ολοήμερο, έχουμε τμήματα που πρέπει να χωριστούν και δε γίνεται, λείπει μονίμως γυμναστής αν και υπάρχει οργανική θέση και όλα αυτά σε ένα σχολείο με 115 μαθητές, το μεγαλύτερο επαρχιακό σχολείο του νομού Ρεθύμνου», λέει ο κ. Κάβαλος.

Ειδικά για τα Ζωνιανά, ο σύλλογος των γονέων ανοίγει με την ανακοίνωσή του και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα για την περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κατ’ επανάληψη έχουμε λιθοβοληθεί σαν κοινωνία χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί κανείς για το τι φταίει , αλλά και τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της μόρφωσης στα απομακρυσμένα χωριά» ενώ ο κ. Κάβαλος υπενθυμίζει τα διαπιστωμένα και με σχετικές μελέτες στοιχεία της μεγάλης σχολικής διαρροής που παρουσιάζουν τα χωριά του Μυλοποτάμου, γεγονός που προφανώς συνδέεται με πιθανές έκνομες ενέργειες κατά την ενηλικίωση των παιδιών αυτών. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.10.2013