Για τις «καταπιεσμένες» γυναίκες στο Ιράν

1 Σχόλιο

Ας δώσουμε μερικές πληροφορίες για όλους όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το «μάντρα» της σωτηρίας των Ιρανών γυναικών, την πολύχρονη προπαγάνδα μέσω στημένων ειδήσεων και συχνά φανταστικών γεγονότων για διωγμούς, φυλακίσεις και σκληρή καταπίεση των γυναικών, που η Δύση έχει κατά κόρον χρησιμοποιήσει μέσω «ανεξάρτητων» ΜΚΟ και ΜΜΕ με στόχο να καταστρέψει πραγματικά τις ζωές των Ιρανών γυναικών εδώ και δεκαετίες. Είναι μερικά στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες του Ιράν και σε σύγκριση με τα ποσοστά στην «χώρα της ελευθερίας»:

Αλφαβητισμός μεταξύ των γυναικών. Πριν από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, το ποσοστό αλφαβητισμού για τις γυναίκες στην εγκαθιδρυμένη από τη Δύση «δημοκρατία» του αιματοβαμένου Σάχη ήταν 42%. Σε λιγότερο από μια δεκαετία μετά την εκθρόνιση της μοναρχίας, ο αριθμός αυτός ανέβηκε στο 98% με τη νεολαία να βρίσκεται στο 99%.

Απόφοιτες STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Στο Ιράν περίπου το 70% των αποφοίτων για τα πτυχία bachelor των θετικών επιστημών είναι γυναίκες. Υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα των πτυχιούχων γυναικών στις ΗΠΑ, τα οποία ανέρχονται στο 39%.

Διδακτορικό. Περίπου το 58% των φοιτητών στα ιρανικά επαγγελματικά διδακτορικά προγράμματα είναι γυναίκες. Αντίθετα, ο αριθμός αυτός στις ΗΠΑ είναι 56%.

Γυναικοκτονία — ανθρωποκτονία γυναικών. Στο Ιράν, το ποσοστό σκόπιμης δολοφονίας γυναικών είναι 0,59 ανά 100 χιλιάδες. Στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος, με 2,1 ανά 100 χιλιάδες γυναίκες. Να σημειώσουμε τις έντονες φυλετικές ανισότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ και σε αυτό το πεδίο. Στις Αφροαμερικάνες και ιθαγενείς Αμερικάνες το ποσοστό γυναικοκτονιών είναι 4,3–4,8 ανά 100 χιλιάδες, έναντι του ποσοστού των λευκών γυναικών που είναι περίπου 1,5 ανά 100 χιλιάδες.

Συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας. Στο Ιράν, οι γυναίκες κατέχουν το 27% των θέσεων σε υπουργικό επίπεδο. Περισότερες από 1.120 γυναίκες είναι σε θέσεις δικαστών και καταλαμβάνουν το 25% των διευθυντικών ρόλων στην κυβέρνηση (Αυτά τα στοιχεία είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σήμερα είναι σίγουρα πολύ υψηλότερα τα ποσοστά).

Άδεια μητρότητας & παροχές. Στο Ιράν, ο νόμος για την υποστήριξη της οικογένειας και της νεολαίας επιβάλλει εννέα μήνες αμειβόμενης άδειας μητρότητας για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και προαιρετική τετράμηνη εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προστασία της ασφάλειας της εργασίας για παρατεταμένη άδεια άνευ αποδοχών 12 μηνών και δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας. Στις ΗΠΑ, η μόνη ομοσπονδιακή εγγύηση είναι 12 εβδομάδες μη αμειβόμενης άδειας μητρότητας.

Επί πλέον για τις Ιρανές γυναίκες είναι διαθέσιμα τα ακόλουθα οφέλη (αλλά όχι βέβαια για τις Αμερικανίδες):

►Δωρεάν φροντίδα μητρότητας και επιδοτούμενες θεραπείες υπογονιμότητας. Σε εθνικό επίπεδο δωρεάν υπηρεσίες μητρότητας και τοκετού, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων γυναικών. Οι θεραπείες υπογονιμότητας επιδοτούνται σε ποσοστό 90% των δαπανών.

►Προστασία της εργασίας. Οι έγκυες γυναίκες μετατίθενται από βαριές κι επικίνδυνες θέσεις εργασίας σε ελαφρότερες θέσεις χωρίς απώλεια αποδοχών. Διαλείμματα θηλασμού μέχρι το παιδί να γίνει δύο ετών. Υποχρεωτικές διατάξεις για τη φροντίδα των παιδιών στο χώρο εργασίας.

►Οι πολιτικές οικογενειακής υποστήριξης βάσει του δημογραφικού δικαίου περιλαμβάνουν: στεγαστική βοήθεια, χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για παντρεμένα ζευγάρια, προτεραιότητα θέσεων εργασίας για τους γονείς, επιδοτήσεις παιδικής φροντίδας και παροχές συνταξιοδότησης για πολύτεκνες μητέρες.

◘ Με την ευκαιρία να μνημονεύσουμε την αδικοχαμένη από καρκίνο Μίριαμ Μιρζακάνι (Maryam Mirzakhani, 3/5/1977-14/7/2017), που ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ιρανή που κέρδισε το 2014 το μετάλλιο Fields, ένα βραβείο που απονέμεται σε μαθηματικούς κάτω των 40 ετών από το Διεθνές Μαθηματικό Συνέδριοτης Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (International Mathematical Union, ΙMU) κάθε τέσσερα χρόνια. Το βραβείο προς τιμήν του Καναδού μαθηματικού Τζον Τσαρλς Φιλντς (John Charles Fields, 14/5/1863-9/8/1932) περιγράφεται ως το ισοδύναμο του βραβείου Νόμπελ για τους μαθηματικούς.

Αν λοιπόν οι Αμερικανικές ηγεσίες νοιάζονταν πραγματικά για τις γυναίκες θα φρόντιζαν πρώτα τις δικές τους. Κατά τα άλλα τα ξεπουλημένα παπαγαλάκια του δυτικού τύπου και των «ανεξάρτητων» ιδρυμάτων και δικαιωματιστών των ΜΚΟ παρουσιάζουν τις Ιρανές καταπιεσμένες, μόνο με τσαντόρ κι αναρωτιούνται: Είναι οι γυναίκες στο Ιράν ελεύθερες; Έχουν νομικά και κοινωνικά δικαιώματα; Η συστηματική διαστρεβλωτική στάση της Δύσης δεν θέλει να βλέπει τα θετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες που παρουσιάζονται ξεκάθαρα στα στατιστικά στοιχεία διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ. Η αντιμετώπιση τους στο θέμα των γυναικών είναι πολύ ρηχή και περιορίζεται στο «αλλά η μπούρκα;»… Οι Ιρανές δεν χρειάζονται την «υποστήριξη» της Δύσης! Οι Αμερικανοί και η σιωνιστική οντότητα τις βομβαρδίζουν. Δεν μπορούν να κατανοήσουν πως απέτυχαν και ότι ο Παγκόσμιος Νότος προοδεύει με άλματα!