Μαζική διαμαρτυρία για το φόρο στα κτήματα και υπόσχεση για «απόβαση» στην Αθήνα.
Την υπόσχεσή τους να «βουλιάξουν» την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο κράτησαν οι παραγωγοί της Κρήτης που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλες τις αγροτικές περιοχές του νησιού. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον φόρο στα αγροτεμάχια τονίζοντας πως θα σημάνει την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να κάνουν «απόβαση» και στην Αθήνα με πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή την ημέρα που θα ψηφίζεται ο σχετικός νόμος.
Στο Ηράκλειο άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί αγροτικά οχήματα αλλά και λεωφορεία που είχαν ναυλωθεί για αυτό το σκοπό. Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και από εκεί με κομβόι κινήθηκαν μέχρι το κέντρο της πόλης, όπου για αρκετές ώρες επικράτησε το αδιαχώρητο. Εκτός από τους παραγωγούς των περιχώρων του Ηρακλείου, στη διαμαρτυρία συμμετείχαν αγρότες από το Τυμπάκι, την Ιεράπετρα, τη Βιάννο, το Αμάρι Ρεθύμνου αλλά και από τα Χανιά. Ειδικά οι παραγωγοί της Μεσσαράς έβαλαν «μπροστάρη» στην κινητοποίησή τους τον συντοπίτη τους παραολυμπιονίκη Μανώλη Στεφανουδάκη, ο οποίος επίσης πλήττεται από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
Την υποστήριξή της στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε αντιπροσωπεία των εργατικών κέντρων της Κρήτης, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης και δήμαρχοι από όλους τους νομούς ενώ το παρόν στο συλλαλητήριο έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης, Μ. Διακάκη και Α. Ξανθός.
«Απόβαση» στην Αθήνα
Μετά τη μία το μεσημέρι οι αγρότες κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας ενώ επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας να μεταβιβαστεί στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ήδη από τις πρώτες ώρες της κινητοποίησης κλείστηκε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών αυτή τη φορά στην Αθήνα, την μέρα που θα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο ενώ σαφής ήταν η προειδοποίηση των παραγωγών προς τους βουλευτές του νησιού να μην ψηφίσουν τη νέα φορολογία. Μάλιστα, το απόγευμα η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση δηλώσεων συμμετοχής (περισσότερες από 400) για την μετάβαση στον Πειραιά όταν ανακοινωθεί η μέρα ψήφισης.
Εισβολή στο Δικαστικό Μέγαρο
Το παναγροτικό συλλαλητήριο οργανώθηκε την ίδια μέρα με τη δίκη 92 αγροτών για την εισβολή που είχαν πραγματοποιήσει το 2009 στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης κινητοποίησης. Το δικαστικό μέγαρο βρέθηκε από πολύ νωρίς υπό πολιορκία από τους αγρότες καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Ελευθερίας. Γύρω στις 4 το απόγευμα και ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχιζόταν ομάδα αγροτών εισέβαλαν εξαγριωμένοι στο κτήριο σπάζοντας την πόρτα απαιτώντας την αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Από τα τζάμια που έσπασαν τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, τρεις αστυνομικοί.
Τελικά αργά το απόγευμα η δίκη ολοκληρώθηκε με τους 86 από τους 92 αγρότες να καταδικάζονται για παρακώλυση συγκοινωνιών σε 6μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και με δικαίωμα έφεσης. Η απόφαση κρίθηκε αρκετά επιεικής και έτσι αποφεύχθηκε περαιτέρω ένταση και ενώ ήδη είχαν πάρει θέσεις μάχης γύρω από τα δικαστήρια ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
(Κεντρική φωτογραφία: Από την κινητοποίηση των αγροτών. *agonaskritis.gr).
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.11.2013