Θολό τοπίο επικρατεί στο Ηράκλειο σε σχέση με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης μέσω ΤΑΙΠΕΔ, η οποία με τα σημερινά δεδομένα περιλαμβάνει εκτός από το εμπορικό λιμάνι και ολόκληρη τη χερσαία ζώνη του λιμένα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οδεύει προς ιδιωτικοποίηση ένα τεράστιο μέρος του ζωτικού χώρου για τους πολίτες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, εκτεινόμενο από τη Νέα Αλικαρνασσό έως τον Κόλπο του Δερματά.
Σε αυτή τη ζώνη περιλαμβάνεται το ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου δραστηριοποιούνται αλιείς αλλά και ναυταθλητικοί σύλλογοι, ο λιμενοβραχίονας του ενετικού λιμανιού, που αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους περιπάτου (περίπου 2,5 χλμ.), και ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το ενετικό λιμάνι μέχρι τον Κόλπο του Δερματά και τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (παλιά Ηλεκτρική), συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται και αρχαιολογικά μνημεία όπως τα ενετικά Νεώρια αλλά και το φρούριο του Κούλε, σήμα-κατατεθέν της πόλης του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης.
Την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων εκφράζουν με επιστολές τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς σύλλογοι, σωματεία και πολίτες από το Ηράκλειο ενώ σχετική καμπάνια συλλογής υπογραφών έχει ξεκινήσει και μέσω Διαδικτύου. Σε κοινή επιστολή τους οι φορείς ζητούν την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών, αφενός ως τόπου αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης και αφετέρου ως σημείου ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου.
Την επιστολή υπογράφουν το Σωματείο Ιδιοκτητών Σκαφών Αναψυχής «Νέαρχος», ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, ο Παγκρήτιος Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ερασιτεχνικών Αλιευτικών Σκαφών Νομού Ηρακλείου και το Σωματείο Φίλων Νήσου Ντίας.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου «Νέαρχος» Γιάννης Μαραγκουδάκης, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησαν με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έλαβαν διαβεβαιώσεις μόνο για την εξαίρεση των δύο μνημείων (Νεώρια – Κούλες) ενώ όλο το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο και ο λιμενοβραχίονας παραμένουν σε ένα θολό και αδιευκρίνιστο καθεστώς.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε βασικές υποδομές της πόλης να παραδίδονται σε ιδιώτες οι οποίοι θα διαχειρίζονται την ιστορία και τον πολιτισμό της αλλά και τις αθλητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες στο ενετικό λιμάνι με όρους σαφώς δυσμενέστερους για όλους μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαραγκουδάκης. Ο ίδιος τονίζει πως «το πλαίσιο είναι τόσο ασαφές που δεν αποκλείεται ακόμα και να δούμε την επιβολή εισιτηρίου για το περπάτημα στον λιμενοβραχίονα με πρόσχημα π.χ. την ανάγκη συντήρησής του ή όποια άλλη αφορμή θα επικαλεστεί ο ιδιώτης προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος του».
Ζητούν εξαίρεση
Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) ζητώντας τη σαφή εξαίρεση του ενετικού λιμένα από την ιδιωτικοποίηση ενώ ξεκάθαρη θέση εναντίον της ιδιωτικοποίησης παίρνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. «Αν και πήραμε σαφή δέσμευση από τον υπουργό Γ. Πλακιωτάκη ότι το ενετικό λιμάνι δεν περιλαμβάνεται στην πώληση, εμείς παραμένουμε σε εγρήγορση γιατί οι πληροφορίες που διαδίδονται και από την πλευρά του ΟΛΗ είναι συγκεχυμένες.
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως το λιμάνι, οι δημόσιοι χώροι και η ιστορία της πόλης δεν αποτιμώνται και θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λαμπρινός ενώ την προσεχή Δευτέρα το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.