ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία έστειλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης επιβάλλοντας βαριές ποινές στους υπαίτιους για τον θάνατο του Κώστα Κατσούλη τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν για «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» ένας 36χρονος (Μ.Λ.) και ένας 29χρονος (Ε.Μ.), ενώ σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 27χρονος (Κ.Α.) που στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επίσης ποινή τεσσάρων ετών επεβλήθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και συμπλοκή σε έναν τέταρτο κατηγορούμενο που είχε επιτεθεί σε άλλον οπαδό του Εθνικού κατά τη μέρα των επεισοδίων.

Για δικαίωση στη μνήμη του παιδιού τους έκαναν λόγο στην «Εφ.Συν.» οι γονείς του Κώστα Κατσούλη, που ξέσπασαν σε κλάματα με το άκουσμα της απόφασης. «Μπορούμε τώρα να θρηνήσουμε τον Κώστα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Βασίλης Κατσούλης ύστερα από μια δικαστική περιπέτεια τεσσάρων ετών.

Για μήνυμα κατά της βίας έκαναν λόγο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Αλέξης Στεφανάκης και Ολγα Μαρινάκη. «Είναι μέρα δικαίωσης αλλά όχι χαράς, καθώς τρεις νέοι άνθρωποι καταλήγουν στη φυλακή», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Στεφανάκης, ενώ ευχήθηκε να είναι ο Κώστας Κατσούλης το τελευταίο θύμα στα ελληνικά γήπεδα.

*ACTION IMAGES / Στέφανος Ραπάνης

Αντίστροφα ήταν τα συναισθήματα στην πλευρά των οικογενειών των κατηγορουμένων, με αντεγκλήσεις τόσο μεταξύ των οικογενειών (καθώς ο βασικός κατηγορούμενος είχε υποδείξει τους άλλους δύο) αλλά και εναντίον της οικογένειας Κατσούλη. Η μητέρα του Κώστα Κατσούλη απάντησε σε επίθεση που δέχτηκε πως τα παιδιά που θα φυλακιστούν σε λίγα χρόνια θα είναι έξω ενώ το δικό της δεν θα γυρίσει ποτέ πίσω. Για άδικη ποινή έκανε λόγο ως προς τον έναν εκ των τριών κατηγορουμένων ο δικηγόρος του Διονύσης Βέρρας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλον κατηγορούμενο για την εξέλιξη της δίκης.

Παθολογικά αίτια

Ο φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από τουλάχιστον 10 οπαδούς του Ηρόδοτου κατά τη διάρκεια αγώνα της Γ’ Εθνικής στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον χτυπούσαν με μπουνιές και κλοτσιές στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια ακόμα και όταν εκείνος έπεσε στο έδαφος, ενώ η τελευταία του προσπάθεια ήταν να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα του Εθνικού.

Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και από εκεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας όπου και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μέρες μετά. Για «λιντσάρισμα» το οποίο υπέστη ο άτυχος φίλαθλος στο γήπεδο έκανε λόγο καταθέτοντας στο Εφετείο ο αδελφός του Θύμιος Κατσούλης.

Παρά τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων και παρά τα σημάδια που έφερε στο πρόσωπο και στο σώμα, κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε προσπάθεια ο θάνατός του να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε γνωμάτευση του καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανώλη Αγαπητού, ο οποίος διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια», μια ασθένεια που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται σε υπέργηρα άτομα, αλλά που «έτυχε» να χτυπήσει τον Κώστα Κατσούλη στα 46 του, την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού.

«Προσπαθούσαμε επί τέσσερα χρόνια να αποδείξουμε τα αυτονόητα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης. «Εναντίον του κ. Αγαπητού, ο οποίος έχει εκδώσει στο παρελθόν αντίστοιχες ψευδείς βεβαιώσεις απαλλάσσοντας κατηγορουμένους ακόμα και για ομολογημένα εγκλήματα, έχουμε ήδη υποβάλει μήνυση και σύντομα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου», αναφέρει ο κ. Στεφανάκης.

Το βίντεο

Τη δίκη στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο βαθμό απασχόλησε ιδιαίτερα το ερασιτεχνικό βίντεο του αγώνα που τράβηξε ο δικηγόρος Νίκος Σωμαράκης, φερόμενος ως πρώην νομικός σύμβουλος του Ηρόδοτου (σ.σ. ο ίδιος αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε έμμισθη σχέση με την ομάδα). Με το βίντεο αθωώθηκε πρωτόδικα ο ένας εκ των κατηγορουμένων, για τον οποίο άσκησε όμως έφεση ο αντεισαγγελέας Εφετών.

Σε δεύτερο βαθμό διατυπώθηκαν σφοδρές κατηγορίες από την πολιτική αγωγή για την αυθεντικότητα του μαγνητοσκοπημένου υλικού, ιδίως δε για την «απόκρυψη» πέντε κρίσιμων λεπτών του αγώνα, ενώ ο μάρτυρας απειλήθηκε ακόμα και με μήνυση για ψευδορκία και παραπλάνηση δικαστηρίου. Εν τέλει δεν έπεισε το δικαστήριο, το οποίο επέβαλε βαριά ποινή και στον τρίτο κατηγορούμενο.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η υπόθεση θανάτου του Κώστα Κατσούλη στο Ηράκλειο σημαδεύτηκε και από τον πολιτικό χαρακτήρα που έλαβε. Οπως κατήγγειλαν οι οικείοι του, ο Κώστας είχε πλούσια κοινωνική δράση στον χώρο του αντιφασιστικού κινήματος και είχε στοχοποιηθεί σε διάφορες περιστάσεις στο παρελθόν.

Στη Νέα Αλικαρνασσό όπου βρέθηκε την επίμαχη μέρα ήταν εγκατεστημένα για χρόνια τα γραφεία και οι πυρήνες της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο, οι οποίοι είχαν απήχηση στους νέους που υποστήριζαν την τοπική ομάδα, τον Ηρόδοτο.

Αλλά και πιο επίσημα είχε δοθεί πολιτικός χαρακτήρας στην υπόθεση όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. στο Ηράκλειο (και μετέπειτα γραμματέας του κόμματος) Λευτέρης Αυγενάκης «συνόδευσε» τη διοίκηση της ομάδας κατά την απολογία της στον αθλητικό δικαστή, όπως ενημέρωσε ο ίδιος τα ΜΜΕ εκδίδοντας και σχετικό δελτίο Τύπου (14/10/2014), ενώ αργότερα έφερε το θέμα και στη Βουλή ζητώντας την ανάκληση της τιμωρίας (15 βαθμών) που επεβλήθη στην ομάδα.

(Κεντρική φωτογραφία: *ACTION IMAGES / Στέφανος Ραπάνης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.11.2018