ΒΑΘΥ… ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΜΕ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ βάφονται ήδη τα γραφεία των διοικήσεων των εκπαιδευτικών φορέων της χώρας καθώς χθες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της υπουργού Παιδείας για τους διορισμούς προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης της.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνος Δέρβος κρίθηκε, προφανώς αξιοκρατικά, ως ο καταλληλότερος για να αναλάβει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που διαχειρίζεται τις φοιτητικές εστίες, τη σίτιση των φοιτητών, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας κτλ. Εναν φορέα για τον οποίο η πρόσφατη έρευνα της «Εφ.Συν.» έχει φέρει στο φως σκάνδαλο εκατομμυρίων κατά την περίοδο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Γαλάζιο χρώμα όμως αποκτά και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέα Ζώρα, ως προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, στη θέση του καθηγητή Βασίλη Καρδάση, του οποίου την παραίτηση ζήτησε τηλεφωνικώς η Νίκη Κεραμέως.

«Γαλάζιος» πρύτανης

Ο Οδυσσέας Ζώρας είναι ο πρύτανης που δεν έκρυψε ποτέ τις κομματικές του προτιμήσεις, άλλοτε χλευάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο διαμαρτυρόμενων φοιτητών του και άλλοτε συμμετέχοντας ενεργά στη σύσταση της μεγάλης των δεξιών στελεχών σχολής υπό την επωνυμία «Πολιτική Ακαδημία της Ν.Δ.».

Οδυσσέας Ζώρας

Από την παρουσία του σε κομματικές εκδηλώσεις (ακόμα και κοπές πίτας) της Ν.Δ. στην Κρήτη και τη διαρκή αντιπαράθεσή του με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μέχρι και τη βράβευση του Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο διεθνούς οικονομικού συνεδρίου λίγο πριν από τις εκλογές, ο Οδυσσέας Ζώρας έβαλε τις βάσεις για τη χθεσινή του επιλογή από την υπουργό Παιδείας.

Ο προκάτοχός του, Βασίλης Καρδάσης, επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εξαναγκάστηκε από την υπουργό σε παραίτηση, αφήνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» σαφείς αιχμές για τον τρόπο επιλογής της νέας διοίκησης του ΕΑΠ.

«Θα έπρεπε να κρίνεται το έργο κάθε διοίκησης και όχι η κομματική ταυτότητα των προσώπων. Μέσα σε τέσσερα χρόνια κάναμε έναν άθλο, δημιουργήσαμε νέα προγράμματα, όλα με ψηφιακό υλικό, δημιουργήσαμε παραρτήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, βιβλιοθήκες και άλλα πολλά», αναφέρει ο ίδιος.

«Για αυτά θα έπρεπε να κριθούμε και όχι για το τι ψηφίζει ο καθένας μας. Η υπουργός δεν ζήτησε καν έκθεση πεπραγμένων για το έργο μας ως διοικούσας επιτροπής. Φοβάμαι ότι οι επιλογές της ηγεσίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για το ΕΑΠ», τονίζει ο κ. Καρδάσης ο οποίος πάντως δηλώνει έτοιμος να κατατοπίσει πλήρως τον διάδοχό του.

Σαφής είναι η συντηρητική στροφή που επιχειρείται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς η προηγούμενη διοίκηση είχε εισαγάγει πρωτοποριακά προγράμματα, ειδικά στον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ ο κ. Καρδάσης είχε συγκρουστεί σφοδρά με το καθηγητικό κατεστημένο των μελών ΔΕΠ που διεκδικούσαν παχυλούς μισθούς, ανοίγοντας ο ίδιος την πόρτα του Πανεπιστημίου σε νέους καθηγητές.

Με όλα αυτά θα κληθεί να αναμετρηθεί ο Οδυσσέας Ζώρας, εκφράζοντας σαφώς πιο συντηρητικές ακαδημαϊκές θέσεις. Η θητεία του κ. Ζώρα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης έληγε κανονικά τον Αύγουστο του 2020. Τη θέση του, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταλάβει ένας εκ των τριών σημερινών αντιπρυτάνεων του ιδρύματος.

Με τη χθεσινή απόφαση της υπουργού Παιδείας τοποθετήθηκε επίσης στην προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ) η δικηγόρος Γεωργία Παπαευθυμίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Κωνσταντίνος Δέρβος).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 27.08.2019