Αγωνιώδης έκκληση από τους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται στα Χανιά.
Τη δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα διεκδικούν οι Σύριοι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Χανιά μετά την διάσωσή τους δυτικά της Κρήτης στις 31 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος τους απαγορεύει τη μετάβαση και τη διαμονή στις πύλες εξόδου από τη χώρα, καθιστώντας τους «εγκλωβισμένους» εντός των ελληνικών συνόρων.
Οι 117 Σύριοι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 35 παιδιά, περιλαμβάνονταν στην «καραβιά» των μεταναστών από τη Συρία και την Αίγυπτο που κινδύνεψαν όταν το σκάφος που τους μετέφερε έμεινε ακυβέρνητο στην πορεία του προς την Ιταλία και ενώ βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε κείμενο που διανεμήθηκε μεταφρασμένο τους έφεραν με τη βία στην Ελλάδα: «Ξεκινήσαμε από την Αλεξάνδρεια για την Ιταλία. Μας υποσχέθηκαν πως θα ταξιδέψουμε μ΄ ένα μεγάλο, ασφαλές καράβι, αλλά βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε μ΄ ένα μικρό σαπιοκάραβο. Ενώ ήμασταν μεσοπέλαγα, μας έπιασε κακοκαιρία και τέθηκαν οι ζωές μας σε κίνδυνο. Καλέσαμε σε βοήθεια τις ιταλικές αρχές, τελικά όμως μας μετέφεραν με τη βία στην Ελλάδα. Ζητάμε απ΄ όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλάι μας. Ζητάμε να πάμε σε μια χώρα που θα έχει δομές υποστήριξης προσφύγων, για μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και τα παιδιά μας.
Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν αρχικά στην Παλαιόχωρα και από εκεί στα Χανιά, όπου μετά τις σχετικές διατυπώσεις, οι Αιγύπτιοι οδηγήθηκαν προς απέλαση ή σε κέντρα κράτησης στην Αττική και οι Σύριοι αφέθηκαν ελεύθεροι στην πόλη των Χανίων χωρίς καμιά μέριμνα της Πολιτείας για τη στοιχειώδη στέγαση ή σίτισή τους. «Στην ουσία άφησαν 152 ανθρώπους να περιφέρονται ως άστεγοι στην πόλη. Μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά, που μόνο με την κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων βρήκαν στέγη και φαγητό» λέει στην «ΕΦ.Συν.» ο Γιάννης Τσουκάτος από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. Μετά από πιέσεις του Στεκιού και του Φόρουμ Μεταναστών Χανίων προς την Περιφέρεια βρέθηκε τρόπος προσωρινής στέγασής τους σε ξενοδοχείο της πόλης ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά τόσο της τοπικής Εκκλησίας όσο και της κατάληψης Ρόζα Νέρα, όπου επίσης φιλοξενήθηκαν κάποιοι από τους πρόσφυγες.
Απαγόρευση εξόδου προς τη Δύση
Οι ελληνικές αρχές πάντως έχουν προκαταβολικά αρνηθεί το αίτημα των προσφύγων να τους επιτραπεί τα ταξιδέψουν προς τη Δύση. Στα έγγραφα την εξάμηνης αναβολής απέλασης που τους έχουν έδωσε η αστυνομία τους απαγορεύεται ακόμα και η μετάβαση ή η διαμονή στους νομούς της Δυτικής Ελλάδας όπου βρίσκονται οι θαλάσσιες πύλες εξόδου (Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα). Το ακόμα πιο περίεργο είναι πως στις αποκλεισμένες περιοχές περιλαμβάνεται και η Αθήνα, όπου όμως βρίσκεται και η πιο κοντινή υπηρεσία Ασύλου.
«Διεκδικούμε μαζί με τους πρόσφυγες την ελευθερία της ανθρώπινης μετακίνησης, τη νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και την ανεμπόδιστη παροχή ασύλου με διαρκή θεσμική και κοινωνική ή προστασία για τους πρόσφυγες» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μάρκος Χατζησάββας εκ μέρους του Φόρουμ Μεταναστών.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.04.2014