Αποφυλακίζονται τα «μικρά ψάρια» που κάθισαν στο εδώλιο • Χαμηλές ποινές από το Εφετείο για τους εννέα κατηγορούμενους, ενώ ακόμα τρεις αθωώθηκαν • Γρίφος και πάλι η στάση του ίδιου του απαχθέντος επιχειρηματία.
Χριστούγεννα στο σπίτι τους θα κάνουν οι περισσότεροι από τους 12 κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη, μετά την επιεική απόφαση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης η οποία εκδόθηκε χθες στο Ηράκλειο. Αν και πρωτοδίκως οι ποινές για τις κατηγορίες της αρπαγής και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είχαν κυμανθεί από 11 έως 26 έτη, σε δεύτερο βαθμό η ανώτερη ποινή που επιβλήθηκε ήταν τα 8 έτη κάθειρξης.
Για τρεις από τους 12 κατηγορούμενους η απόφαση του Εφετείου ήταν αθωωτική λόγω αμφιβολιών. Για τους υπόλοιπους εννέα κατηγορούμενους η βασική κατηγορία της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης μετατράπηκε σε σύσταση συμμορίας, γεγονός που επέφερε σημαντικά μειωμένες ποινές. Επίσης κάποιοι εκ των κατηγορουμένων που δεν είχαν άμεση σχέση με την κράτηση και φύλαξη του απαχθέντος επιχειρηματία απαλλάχτηκαν και από την κατηγορία της αρπαγής.
Εν τέλει το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 5 έως 8 έτη σε συνολικά εννέα κατηγορούμενους. Η μεγαλύτερη ποινή (8 χρόνια) επιβλήθηκε στον 48χρονο Ρεθεμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της απαγωγής (όχι όμως ως οργανωτής). Με δεδομένο πως οι περισσότεροι έχουν μείνει ήδη τρία χρόνια στη φυλακή και έχουν συμπληρώσει αρκετά μεροκάματα, ήδη από τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία αποφυλάκισής τους.
Διάχυτη πάντως είναι η αίσθηση πως οι πραγματικοί οργανωτές της μεγαλύτερης σε διάρκεια απαγωγής στα ελληνικά χρονικά δεν κάθισαν ποτέ στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Μάλιστα ήδη από την αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας είχε περιγράψει το προφίλ του «εγκεφάλου», συνδέοντάς τον και με άλλες αντίστοιχες απαγωγές. Ειδικότερα είχε αναφέρει πως «ο οργανωτής είναι άτομο που έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα».
Το ίδιο παραδέχτηκαν σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» και αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του δικηγόρου Χάρη Σφακιανάκη, ο οποίος είπε πως οι εντολείς του «πλήρωσαν για όσα έκαναν οι ίδιοι και όχι για όσα διέπραξαν κάποιοι άλλοι». Ηδη από την πρώτη δίκη, οι εισαγγελικές αρχές έχουν διατάξει προανάκριση για ακόμα τρία άτομα που δεν έχουν συλληφθεί, για τους οποίους όμως μέχρι σήμερα οι αρχές δεν έχουν συγκεντρώσει ικανοποιητικά στοιχεία ώστε να σχηματίσουν δικογραφία.
Βοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνολική στάση του ίδιου του απαχθέντος Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος εμφανίστηκε απρόθυμος να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο επικαλούμενος αδυναμία να θυμηθεί πράγματα και καταστάσεις, σε βαθμό μάλιστα που στην πρώτη δίκη είχε προκαλέσει και την έκρηξη της έδρας, που τον κατηγόρησε ευθέως για ψευδορκία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κανένας από τους 12 κατηγορούμενους δεν αναγνωρίστηκε ως δράστης κατά την κινηματογραφική επιχείρηση της αρπαγής του επιχειρηματία ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το σπίτι του, στις 30 Μαρτίου του 2017. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έμεινε στα χέρια των απαγωγέων πάνω από έξι μήνες και απελευθερώθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2017.