ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ, ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Nα αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να σεβαστούν τις υπογραφές τους κάλεσε τους «απόντες» προκαθήμενους από την Πανορθόδοξη Σύνοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φτάνοντας χθες το μεσημέρι στα Χανιά.

Μόλις μία μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως η ευθύνη της απουσίας θα βαρύνει ξεχωριστά κάθε Εκκλησία, ενώ σε μία ασυνήθιστα αιχμηρή δήλωση τόνισε πως έχουν περάσει μόλις πέντε μήνες από τότε που στη Γενεύη οι εκπρόσωποι και των 14 Ορθόδοξων Εκκλησιών συνυπέγραψαν την απόφαση για τη διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μη συμμετάσχουν επισκιάζει το νόημα του ιστορικού γεγονότος και κάλεσε όλους τους ιεράρχες να στείλουν το μήνυμα που περιμένει όλος ο κόσμος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μειώνονται οι απουσίες…

Σε ό,τι αφορά το… απουσιολόγιο της Συνόδου, φαίνεται πως η Εκκλησία της Σερβίας αλλάζει τελευταία στιγμή τη στάση της και τελικά θα συμμετάσχει κανονικά στις εργασίες, ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει πως θα στείλει μειωμένη αντιπροσωπεία σε ρόλο παρατηρητή.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Σερβίας, μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, ενημέρωσε ανεπίσημα τον φιλοξενούντα τη Σύνοδο, αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ότι σήμερα θα αφιχθεί σύσσωμη η αντιπροσωπεία της σερβικής Εκκλησίας, χωρίς όμως επ’ αυτού να έχει υπάρξει (σ.σ. μέχρι χθες το βράδυ) κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Αν επιβεβαιωθεί πάντως η συμμετοχή της Σερβίας, οι απουσίες τελικά θα είναι τέσσερις, καθώς φαίνεται να εμμένουν στη στάση τους τα Πατριαρχεία Μόσχας και Αντιόχειας και οι Εκκλησίες Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων θα γίνει γνωστός μόνο αύριο το πρωί, οπότε είναι προγραμματισμένη η μικρή σύνοδος των προκαθημένων, η οποία θα κηρύξει και τυπικά την έναρξη των εργασιών, με την έκδοση και του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.

Με δεδομένο το οργιώδες παρασκήνιο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αφίξεις της τελευταίας στιγμής, από Εκκλησίες που θα ζυγίσουν ώς την ύστατη ώρα τα θετικά και τα αρνητικά της απουσίας τους από ένα τόσο σημαντικό γεγονός.

Χθες, τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στα Χανιά εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Βαρθολομαίο, τονίζοντας πως το μήνυμα της Συνόδου θα είναι ισχυρότερο όσο μεγαλύτερη είναι και η συμμετοχή των Εκκλησιών.

«Ασφαλώς αποτελεί πρωτίστως εκκλησιαστικό ζήτημα, αλλά και θέση της κυβέρνησης είναι πως η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Εκκλησιών θα ενδυναμώσει το παγκόσμιο μήνυμα που πρόκειται να εκπέμψει η Πανορθόδοξη Σύνοδος. Ελπίζουμε και εμείς, έστω και την τελευταία στιγμή, να παρευρεθούν στη Σύνοδο όλες οι αυτοκέφαλες Εκκλησίες»ανέφερε ο ίδιος.

Ανεβαίνουν οι τόνοι

Εν τω μεταξύ, όλο και υψηλότεροι είναι οι τόνοι που χρησιμοποιούν οι μητροπολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύνοδο εναντίον της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν ευθέως ότι υποσκάπτει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά τη χθεσινή αναφορά του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, μέσω της «Εφ.Συν.», για διαφωνίες που υποκρύπτουν τη θέληση του Πατριαρχείου Μόσχας να αναλάβει τα πρωτεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος υπήρξε καταπέλτης εναντίον της ρωσικής Εκκλησίας σε δήλωση που διένειμε κατά την αναχώρησή του από το Βερολίνο για τα Χανιά:

«Ηλπιζα μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η Εκκλησία της Ρωσίας […] θα είχε αποκτήσει υγιές εκκλησιαστικό φρόνημα και θα είχε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βεβαίως, τα ύψη είναι για τους γενναίους στο φρόνημα και όχι στους λόγους και για τους μεγάλους στην πίστη και όχι στους αριθμούς. Εθεσαν το κακώς νοούμενο προσωπικό συμφέρον, το οποίο εδράζεται σε εθνοφυλετικές επιδιώξεις και πρωτοκαθεδρίες, υπεράνω του υψίστου συμφέροντος της ενότητος της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως η απόφαση κάποιων εκκλησιών να μη συμμετάσχουν επισκιάζει το νόημα του ιστορικού γεγονότος).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 16.06.2016