ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΡΙΧΤΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μήνυμα προς όσους επεδίωξαν πολιτικά και άλλα οφέλη εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές της «τιμής» των Κρητικών, αποτελεί η χθεσινή πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη του ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.

Ο εισαγγελέας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, Ιωακείμ Κασσωτάκης, πρότεινε την απαλλαγή του Γερμανού καθηγητή από την κατηγορία της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού».

Αν και επισήμανε πως το βιβλίο του Ρίχτερ «Η κατάκτηση της Κρήτης» εμπεριέχει ανακρίβειες και αναλήθειες, ο εισαγγελέας τόνισε πως από τις αναφορές αυτές δεν προκύπτει ότι ο ίδιος ο συγγραφέας ή το βιβλίο μπορούν να διεγείρουν το μίσος κατά του κρητικού λαού ή ότι είχε σκοπό να θίξει την τιμή και την υπόληψη των Κρητικών.

Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν, η οριστική αποβολή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, μεταξύ αυτών και των εκπροσώπων του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μανούσου Παραγιουδάκη, αλλά και του βουλευτή της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της άμεσης ηθικής βλάβης, την οποία επικαλούνταν οι ενάγοντες.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρίχτερ, στο επίμαχο βιβλίο του, κατηγορεί τους Κρητικούς ότι με τον ανταρτοπόλεμο που διεξήγαγαν εις βάρος των «ιπποτικών» Γερμανών εισβολέων κατά τη Μάχη της Κρήτης, μετέτρεψαν σε «βρόμικο» τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνέπεια να γίνουν ακόμα πιο σκληρά και τα αντίποινα των κατακτητών.

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός προκάλεσε τις δικαιολογημένες θυμικές εκδηλώσεις αγανάκτησης, ειδικά σε απογόνους θυμάτων των Ναζί στην Κρήτη.

Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την έκδοση του βιβλίου, το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την ομολογουμένως «θολή» διαδικασία αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αντί όμως να εξετάζεται το πώς έγινε η αναγόρευση αυτή, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γ. Πατεράκης έσπευσε να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του καθηγητή και μάλιστα με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, καλώντας ως πρώτους μάρτυρες τότε τους κ.κ. Παραγιουδάκη και Αυγενάκη.

Τελικά, πολύ σύντομα ετέθη ο προβληματισμός, αν οι ισχυρισμοί Ρίχτερ αντικρούονται με διώξεις ή με επιστημονικά και ιστορικά επιχειρήματα.

Δεν ήταν λίγες οι φωνές από πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς που, χωρίς σε καμία περίπτωση να υιοθετούν τα γραφόμενα του καθηγητή, καταδίκαζαν τη δίωξη Ρίχτερ ως δίωξη εναντίον της ελευθερίας του λόγου και της επιστημονικής έρευνας.

Μία εξ αυτών των φωνών μάλιστα προήλθε από το κατεξοχήν «αρμόδιο» για ιστορικά θέματα, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ πλέον τίθεται ανοιχτά και ζήτημα αλλαγής του επίμαχου άρθρου του αντιρατσιστικού νόμου.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη ο δικηγόρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων από τη ναζιστική κατοχή 1941-1944» Γιώργος Σταράκης έχει προαναγγείλει πως σε περίπτωση αθωωτικής απόφασης, ο σύλλογος θα ζητήσει αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

(Κεντρική φωτογραφία: Αν και επισήμανε πως το βιβλίο «Η κατάκτηση της Κρήτης» εμπεριέχει ανακρίβειες και αναλήθειες, ο εισαγγελέας τόνισε πως δεν προκύπτει ότι μπορεί να διεγείρει το μίσος κατά του κρητικού λαού ή ότι είχε σκοπό να θίξει την τιμή και την υπόληψη των Κρητικών).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 27.01.2016