ΦΤΩΧΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Mε καλές προθέσεις, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου. Αντικείμενο ήταν οι (ανύπαρκτες προς το παρόν) δυνατότητες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», του πρώτου πανελλαδικά σε αριθμό πτήσεων τσάρτερ, που εντούτοις λόγω έλλειψης επαρκών χώρων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Οπως διαπιστώθηκε, υπάρχουν μόνο επιμέρους παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει η ΥΠΑ, όπως η παραχώρηση 7 θέσεων για επιβατηγά αεροσκάφη από την παρακείμενη 126 Σμηναρχία της Πολεμικής Αεροπορίας ή η μεταφορά στο υπόγειο των ακτινοσκοπικών μηχανημάτων για τις αποσκευές, ώστε να ελευθερωθεί χώρος για τους επιβάτες στο ισόγειο. Ωστόσο, τα μεγάλα θέματα της ανατολικής και της βόρειας επέκτασης παραμένουν στάσιμα, λόγω έλλειψης ώριμων μελετών αλλά και διάφορων άλλων εμποδίων, όπως η άρνηση των στρατιωτικών να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Καμία απάντηση

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη χρημάτων θεωρήθηκε απλώς δεδομένη, χωρίς να δώσει κανείς πειστικές απαντήσεις γιατί, παρά τον τεράστιο όγκο αφίξεων και τα περίπου 60 εκατομμύρια ετήσια έσοδά του, το αεροδρόμιο δεν μπορεί να αλλάξει ούτε ένα μηχάνημα κλιματισμού αφού όλα αυτά τα χρήματα πήγαιναν επί χρόνια στη «μαύρη τρύπα» του χρέους.

Μάλλον αστεία ήταν και η σπουδή των βουλευτών Ηρακλείου της προηγούμενης συγκυβέρνησης, κυρίως του κ. Αυγενάκη από τη Ν.Δ., να εγκαλούν τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες ή για τα «πλαστά στοιχεία» που δίνει η διοίκηση της ΥΠΑ (την οποία εκείνοι όρισαν).

Στη συνάντηση με τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σπίρτζη συμμετείχαν οι βουλευτές Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης, Β. Κεγκέρογλου, Σπ. Δανέλλης, Σ. Βαρδάκης και Μιχ. Κριτσωτάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός. Η μόνη απόφαση ήταν να οριστεί μία επιτροπή που θα εξετάσει μετά τον Μάιο όλα τα ζητήματα, ενώ -καθώς φαίνεται- για άλλη μια χρονιά θα επαναληφθούν οι ουρές στα check in, η ταλαιπωρία και οι διαμαρτυρίες.

(Κεντρική φωτογραφία: Η έλλειψη χρημάτων για την αναβάθμιση του αεροδρομίου θεωρήθηκε απλώς δεδομένη, χωρίς να δώσει κανείς πειστικές απαντήσεις).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 22.04.2015