ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ… ΡΙΧΤΕΡ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου η δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ για τα γραφόμενά του σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης.

Ο καθηγητής παραπέμφθηκε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο επειδή στο βιβλίο του με τίτλο «Η κατάκτηση της Κρήτης» χαρακτηρίζει τη γερμανική εισβολή στο νησί ως «ιπποτική και δίκαιη» και την ίδια ώρα προσδίδει μελανά χρώματα στην αντίσταση των Κρητικών, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα «βρόμικο και κτηνώδη», περιγράφοντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο επετίθεντο στους Γερμανούς στρατιώτες οι αμυνόμενοι Κρητικοί το 1941.

Αυτές οι αναφορές είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς του νησιού αλλά και από συγγενείς θυμάτων της Μάχης της Κρήτης.

Χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο Γερμανός καθηγητής αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, Α. Αναγνωστόπουλο.

Στη δίκη δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής το Σωματείο Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, αλλά και δικηγόροι εκ μέρους του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη και του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, αξιώνοντας χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τον κατηγορούμενο.

Ο εισαγγελέας

Στα γραφόμενα του Χάιντς Ρίχτερ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γ. Πατεράκης έχει διαγνώσει «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και υπό το βάρος των αντιδράσεων παρέπεμψε τον Γερμανό ακαδημαϊκό με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Μετά την ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου, τον Αύγουστο του 2014, ο Ρίχτερ είναι ο πρώτος που δικάζεται για τη διατύπωση άποψης επί ιστορικών γεγονότων.

Αν και το επίμαχο βιβλίο έχει εκδοθεί από το 2011, το θέμα ήρθε με μεγαλύτερη ένταση στην επικαιρότητα πέρυσι, όταν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε να ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά του τον Γερμανό καθηγητή και μάλιστα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ και ενώ το Πανεπιστήμιο βρισκόταν υπό κατάληψη.

Ωστόσο, στην υπό εξέλιξη δίκη δεν εξετάζονται οι διαδικασίες και η ορθότητα της αναγόρευσης αλλά αυτά καθεαυτά τα γραφόμενα του καθηγητή.

Χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς συγγενείς θυμάτων της Μάχης της Κρήτης, ενώ διακριτική ήταν η αστυνομική παρουσία, χωρίς να εκδηλωθεί ένταση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε μόνο ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι με την κατάθεση των υπόλοιπων έξι μαρτύρων.

Ο Γερμανός καθηγητής κινδυνεύει με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει πως είναι και ο ίδιος θύμα «του μίσους που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα έναντι των Γερμανών πολιτικών», ενώ έχει χαρακτηρίσει εξοργιστικό το γεγονός ότι από όσους διαμαρτύρονται ουδείς έχει διαβάσει το συγκεκριμένο ή άλλα βιβλία του.

(Κεντρική φωτογραφία: Στο εδώλιο θα καθίσει ο Γερμανός καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ για το επίμαχο βιβλίο του σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 26.11.2015