Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Владимир Владимирович Путин, 7/10/1952-) είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του της Μπουρκίνα Φάσο τον νεαρό Ιμπραήμ Τραορέ (Ibrahim Traoré, 14/3/1988-) στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η επίσκεψη του Ιμπραήμ Τραορέ στη Μόσχα για τον εορτασμό της 80ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο «αντικατοπτρίζει τον φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων Ρωσίας-Μπουρκίνας Φάσο». Ο Πούτιν σημείωσε την πρόοδο στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας τα τελευταία δύο χρόνια.

.
Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2023, μετά από ένα διάλειμμα μεγαλύτερο των 30 ετών, η ρωσική πρεσβεία στην Ουαγκαντούγκου (Ouagadougou) άνοιξε κι επανέλαβε το έργο της. Ο Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον στενό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και άλλων δομών.
Μια νέα χρήσιμη μορφή αλληλεπίδρασης έχουν γίνει οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Συνομοσπονδίας των Κρατών του Σαχέλ (Alliance des États du Sahel – AES) που απαρτίζουν το Μάλι, η Μπουργκίνα Φάσο και ο Νίγηρας. Η πρώτη τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στη Μόσχα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. [Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ]

.
Σε συνέντευξη του στη Μόσχα ο πρόεδρος Τραορέ δήλωσε: «Μας διαμόρφωσαν το μυαλό με ψέματα —το Χόλιγουντ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και η ιστορία. Αλλά τώρα τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά. Ήρθε η ώρα να αφυπνίσουμε τη νεολαία και να διεκδικήσουμε την αφήγησή μας.»
Αλλά ποιος είναι αυτός ο νεαρός ηγέτης της Μπουργκίνα Φάσο;
Η μεγάλη ιστορία της εποχής μας γίνεται όχι μόνο και όχι απαραίτητα από τις κορυφαίες υπερδυνάμεις. Τα κλισέ πληροφοριών που έντεχνα μας πλασάρουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ και το διαδίκτυο μάς έχουν διδάξει να αποστασιοποιούμαστε από το κύριο θέμα και να μην βλέπουμε το μεγαλείο των πραγματικών γιγάντων αυτών των ημερών.
Ένας από αυτούς είναι ο Ιμπραήμ Τραορέ, μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, που οι αποικιοκράτες ονόμαζαν Άνω Βόλτα (Upper Volta). Περισσότερα από 23 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτή τη χώρα με το πλούσιο υπέδαφος (χρυσός, χαλκός κλπ) και είναι ένας από τους φτωχότερους λαούς στον κόσμο!

.
Ο ηγέτης της επανάστασης κατά της εξάρτησης και της αποικιοκρατίας στη Μπουρκίνα Φάσο, Τομά Σανκαρά (Thomas Isidore Noël Sankara, 21/12/1949 – 15/10/1987), ένας σκληρός εχθρός του παγκόσμιου συστήματος νεοαποικιοκρατίας, του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού, καθώς και όλων των μορφών καταπίεσης, ανατράπηκε με πραξικόπημα και δολοφονήθηκε στις 15 Οκτώβρη 1987, μόλις τέσσερα χρόνια αφότου ο λαός τον ανέδειξε ως πρόεδρο του νέου επαναστατικού εθνικού κράτους. Ήταν στρατιωτικός ηγέτης, μαρξιστής επαναστάτης, θεωρητικός του παναφρικανισμού, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Άνω Βόλτα, που την ονόμασε Μπουρκίνα Φάσο («πατρίδα των έντιμων ανθρώπων»). Ένα από τα πρώτα απο-αποικιακά καθήκοντα της οικοδόμησης ενός νέου επαναστατικού κρατικού μηχανισμού ήταν η αφαίρεση και η πλήρης απόρριψη του ονόματος Άνω Βόλτα. Το όνομα ήταν μια αποικιοκρατική επιβολή, η οποία καθιερώθηκε δια της βίας. Η μετονομασία της χώρας θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς συμβολική, αλλά ήταν σημαντική για διάφορους αλληλοσυνδεόμενους λόγους. Το νέο όνομα, η Μπουρκίνα Φάσο, όχι μόνο επιβεβαιώνει την παρουσία της ιθαγένειας, αλλά και μια μαχητική, άκαμπτη ιθαγένεια με αυτοδιάθεση. Οι άνθρωποι δεν θα ήταν πλέον αποικιοκρατούμενοι και υποταγμένοι στο καθεστώς των «αόρατων» χωρίς δικό τους όνομα. Ο λαός πλέον θα αποκαλούνταν «οι όρθιοι άνθρωποι», (Burkinabé).
Μόλις στα τέσσερα χρόνια (από το 1983 μέχρι το 1987) που ήταν στην εξουσία (ήταν 37 ετών τη στιγμή του θανάτου του), κατάφερε να κάνει μεγάλης κλίμακας οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς. Οδήγησε τον λαό του από την καταπίεση και την άγνοια στην ελευθερία και τη μόρφωση. Οι δυτικοί αποικιοκράτες δεν μπορούσαν να τον συγχωρήσουν γι ‘ αυτό. Οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γαλλίας ήταν πίσω από το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε.
Διακήρυττε ο Τoμά Σανκαρά: «Η επανάστασή μας βασίζεται στο σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας από την πρώτη κιόλας ανάσα της ανθρωπότητας. Θέλουμε να ακολουθήσουμε όλες τις επαναστάσεις του κόσμου, όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των λαών του Τρίτου Κόσμου».
Ο Σανκαρά μείωσε τον μισθό του στα 450 δολάρια. Τα υπάρχοντά του αποτελούνταν από ένα προσωπικό αυτοκίνητο, ένα ποδήλατο, τρεις κιθάρες και ένα ψυγείο με σπασμένο καταψύκτη. Σαν συμβολικές χειρονομίες μικρού επιπέδου, πούλησε τα πολυτελή αυτοκίνητα λιμουζίνες των υπουργών του και τους μετέφερε με τα φθηνότερα αυτοκίνητα της χώρας. Εμβολίασε 2,5 εκατομμύρια παιδιά κατά της μηνιγγίτιδας, του κίτρινου πυρετού και της ιλαράς. Ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Σε τέσσερα χρόνια, το ποσοστό αλφαβητισμού αυξήθηκε από 13% το 1983 σε 73% το 1987. Μεταβίβασε τη γη των μεγαλοϊδιοκτητών στους φτωχούς αγρότες. Θέσπισε ένα πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης για την ανακατανομή γης από τους φεουδάρχες στον μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, το οποίο συμπεριέλαβε σχεδόν επτά εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή σίτου αυξήθηκε μέσα σε τρία χρόνια από 1700 κιλά ανά εκτάριο σε 3800 κιλά ανά εκτάριο, καθιστώντας τη χώρα αυτάρκη, χωρίς να εξαρτάται από ξένη βοήθεια. Εισήγαγε την καταπολέμηση της καταπίεσης των γυναικών και προήγαγε τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, τις ενθάρρυνε να εργαστούν και να σπουδάσουν και θέσπισε την άδεια μητρότητας. Οι αναγκαστικοί γάμοι, οι παιδικοί γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων έγιναν με νόμο παράνομοι. Φύτεψε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δέντρα για να προστατεύσει το Σαχέλ από την ερημοποίηση του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες. Έφτιαξε δρόμους και σιδηροδρόμους. Απέρριψε την παγίδα της ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας ότι «αυτός που σας τροφοδοτεί σας ελέγχει». Κάλεσε τους αφρικανικούς λαούς να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του εξωτερικού χρέους, λέγοντας ότι οι φτωχοί και οι εκμεταλλευόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους πλούσιους και τους εκμεταλλευτές. Αρνούμενος να επιτρέψει την προβολή του πορτραίτου του δημοσίως, ο Σανκαρά απέδειξε την ταπεινότητα που απαιτείται για ένα συλλογικό σοσιαλιστικό έργο. Η σημαντικότερη συνεισφορά του Σανκαρά σήμερα, δεν είναι μόνο το ιστορικό παράδειγμα του και οι αγώνες που έδωσε για την απελευθέρωση της χώρας του και άλλων χωρών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εξέφρασε παιδαγωγικά την πολιτική του πρακτική.

.
Ο πρόεδρος Τομά Σανκαρά, λίγες ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο της Αυγουστιάτικης Επανάστασης, δήλωνε στο Ράδιο Αβάνα της Κούβας: «Το απαρτχάιντ σήμερα είναι μια μορφή σύγχρονου ναζισμού. Το απαρτχάιντ είναι ένα ζωντανό στοιχείο του ιμπεριαλισμού της εποχής μας. Τελικά, το Απαρτχάιντ είναι επίσης μια στρατηγική, στην ταξική πάλη, για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κατά συνέπεια, τακτικά και στρατηγικά πρέπει να καταπολεμήσουμε το Απαρτχάιντ όχι επειδή είμαστε Μαύροι, αλλά απλώς επειδή είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα, και έχουμε επιλέξει, στο πλαίσιο της ταξικής πάλης, την τάξη του μέλλοντος, την εργατική τάξη, που κάνει τους ανθρώπους ελεύθερους, ευημερούντες και ευτυχισμένους.» και «Πρέπει να καταγγείλουμε την υπερχρέωση ως τη δεύτερη λεηλασία, μια δεύτερη, δευτερογενή κλοπή των αφρικανικών πόρων. Μας αποικιοποίησαν, μας εκμεταλλεύτηκαν. Οι πόροι μας λεηλατήθηκαν. Σήμερα, εξακολουθούν να θέλουν να αποπληρώσουμε χρέη που ποτέ δεν συνάψαμε για την ευτυχία μας, αλλά αυτά τα χρέη μας επιβλήθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους που, μέσα στην υπερχείλιση του καπιταλισμού τους, θεώρησαν απαραίτητο να δημιουργήσουν νέες αγορές, να εισβάλουν σε αυτές και να κυριαρχήσουν σε αυτές με οικονομική δύναμη.»
Η ζωή του Σανκαρά και η αντι-αποικιακή και απο-αποικιακή κληρονομιά του συνεχίζουν να εμπνέουν αντιιμπεριαλιστικά και παναφρικανικά κινήματα νέων σε ολόκληρη την Αφρική και πέρα από αυτήν. Χαρισματική αλλά ιδιαίτερα ταπεινή μορφή, ο Σανκαρά αναφέρεται συχνά ως «ο Ché Guevara της Αφρικής». Ο Σανκαρά θεωρείται ένας από τους πιο αξιοσημείωτους παναφρικανιστές σοσιαλιστές επαναστάτες του κόσμου!

.
Ο Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Οκτώβρη του 2022, συνεχίζει αντάξια αυτό το έργο. Μόνο στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του, το ΑΕΠ της Μπουρκίνα Φάσο αυξήθηκε από περίπου 18,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 22, 1 δισ. δολάρια. Απέρριψε τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, λέγοντας: «Η Αφρική δεν χρειάζεται την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ευημερήσει». Διεξάγει σκληρό αγώνα για την καταπολέμηση των τρομοκρατών-τζιχαντιστών, που «έσπειραν» οι Δυτικοί στην επικράτεια του Σαχέλ, των Τζιχαντιστικών οργανώσεων της Μπόκο Χαράμ (Boko Haram), παρακλάδια της Αλ Κάιντα (Al-Qaeda) και του Ισλαμικού Κράτους (Islamic State) που υποστηρίζονται ανοιχτά ή κρυφά από τους δυτικούς Αμερικάνους και Ευρωπαίους αποικιοκράτες.
Μείωσε τους μισθούς των υπουργών και των βουλευτών κατά 30% και αύξησε τους μισθούς των κυβερνητικών υπαλλήλων κατά 50%. Υπό την ηγεσία του, σταμάτησε η εξαγωγή ακατέργαστου χρυσού από τη Μπουρκίνα Φάσο στην Ευρώπη. Πρώτα σταμάτησε τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, στη συνέχεια απαγόρευσε τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης λόγω της διασπαστικής δουλειάς και της διαστρεβλωμένης εικόνας που μετέδιδαν και στη συνέχεια απέλασε τα γαλλικά στρατεύματα από εκεί.
Σήμερα, η Μπουρκίνα Φάσο διεξάγει ακόμη πόλεμο με ισλαμιστές τρομοκράτες που υποστηρίζονται από τη Δύση και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στην ιστορία, δημιουργεί τη δική της βιομηχανία, ενέργεια και μέσα ενημέρωσης ανεξάρτητα από ξένες υπερδυνάμεις. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ενίσχυση της συνειδητοποίησης ότι η Αφρική δεν είναι ζητιάνος, αλλά η πλουσιότερη ήπειρος που πρέπει να ανακτήσει τη διαχείριση του πλούτου της.
Ο Τραορέ έχει ήδη επιζήσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας και, όπως ο Φιντέλ, ο Τσε ή ο Λουμούμπα, έγινε στόχος μιας εκστρατείας ψεμάτων από τον «παγκόσμιο δημοκρατικό τύπο», ο οποίος ξαφνικά άρχισε να ανησυχεί έντονα για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη Μπουρκίνα Φάσο! Ο Τομά Σανκαρά δολοφονήθηκε σε ηλικία 37 ετών. Ο Ιμπραήμ Τραορέ είναι 38 τώρα. Η χώρα τους, η «πατρίδα των έντιμων ανθρώπων», μετατρέπεται τώρα στο επίκεντρο της μεγαλύτερης εθνικής απελευθερωτικής επανάστασης στην ήπειρο, η οποία αποτελεί το λίκνο της ανθρωπότητας και ίσως το κοινό μας μέλλον γεννιέται ξανά στην Αφρική. Και δεν υπάρχει πιο ειλικρινές, γνήσιο και ριψοκίνδυνο πολιτικό σχέδιο στον σημερινό κόσμο από αυτό της νεαρής κυβέρνησης Τραορέ.
Ο Τραορέ γεννήθηκε στις 14 Μάρτη 1988 στο Μποντόκιου (Bondokuy), στην επαρχία Μουχούν (Mouhoun) της Μπουρκίνα Φάσο, σε μια θρησκευόμενη μουσουλμανική οικογένεια. Σύμφωνα με τους φίλους του, ο νεαρός Ιμπραήμ διακρινόταν πάντα από έναν ήρεμο και λογικό χαρακτήρα. Αποφοίτησε από το λύκειο στο Μπόμπο – Ντιουλάσο (Bobo-Dioulasso) και στη συνέχεια εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου (Ouagadougou), όπου σπούδασε γεωλογία με άριστα.
Το 2010, ο Τραορέ κατατάχθηκε στον στρατό. Αυτό έγινε ένα σημείο καμπής στη ζωή του.
Το στρατιωτικό επάγγελμα στην Αφρική αποτελεί ισχυρό κοινωνικό κίνητρο και σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, όπου η τρομοκρατική δραστηριότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι επίσης ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα.
Ο Τραορέ έλαβε εκπαίδευση αξιωματικών στο Μαρόκο, υπηρέτησε σε μονάδες πεζικού και στη συνέχεια στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, όπου πολέμησε εναντίον τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ομάδων. Έχοντας περιφερθεί στους κύκλους διαφόρων στρατιωτικών γραφειοκρατών, συνηθισμένους να καταπολεμούν την τρομοκρατία μόνο με λόγια, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να δράσει ο ίδιος. Το 2019, έγινε ιδρυτικό μέλος της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας «Cobra» και το 2020 προήχθη σε λοχαγό.
Κατά τη διάρκεια των ετών θητείας του στον στρατό, ο Τραορέ κατάλαβε ότι η «διεθνής τρομοκρατία» έχει πάντα συγκεκριμένους πελάτες, πηγές και υποστηρικτές που ενδιαφέρονται για την άνθηση της βίας. Τον Γενάρη του 2022, ο Τραορέ συμμετείχε στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον φιλοδυτικό πρόεδρο Ρος Καμπορέ (Roch Marc Christian Kaboré, 25/4/1957-). Ο Πολ-Ανρί Νταμίμπα (Paul-Henri Sandaogo Damiba, 2/1/1981-) έγινε προσωρινός ηγέτης, αλλά δεν παρέμεινε στην εξουσία για πολύ. Ο λαός ήταν δυσαρεστημένος με την απόδοση του και κύρια με την αδυναμία του να συγκρατήσει την εξέγερση των τζιχαντιστών. Στις 30 Σεπτέμβρη 2022, ο Τραορέ ηγήθηκε ενός νέου πραξικοπήματος κι έγινε ο νέος επικεφαλής του «Πατριωτικού Κινήματος για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση» (Mouvement patriotique pour la sauvegarde et la restauration).
Στα 34 του χρόνια, έγινε ο νεότερος εν ενεργεία αρχηγός κράτους στον κόσμο. Φυσικό χάρισμα, καλή μόρφωση, προοδευτικές απόψεις, πλούσια κοινωνική εμπειρία και νεαρή ηλικία —αυτή είναι η φόρμουλα της επιτυχίας του αρχηγού Τραορέ.
Το 2023, ο ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο έσπασε τη στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία, αποφάσισε να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα και να κλείσει τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας το Παρίσι για νεοαποικιοκρατία. Τον Ιούλη του ίδιου έτους, παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, όπου συμφώνησε για στρατιωτική συνεργασία και το άνοιγμα ρωσικής πρεσβείας στην Ουαγκαντούγκου, ένα γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί από την εποχή του Τομά Σανκαρά.
Στην Μπουρκίνα Φάσο, η προσωπικότητα του Τραορέ απολαμβάνει απίστευτης δημοτικότητας. Έχει ένθερμους θαυμαστές, αλλά και εχθρούς. Η πλειονότητα υποστηρίζει τον πρόεδρο, διοργανώνει μαζικές συγκεντρώσεις υποστήριξης του, και συγκρίνουν τον Ιμπραήμ με τον επαναστάτη Σανκαρά για την απλή του φύση, την ισχυρή του σύνδεση με το στρατιωτικό περιβάλλον, την αντιαποικιακή ρητορική του και την έμπρακτη υποστήριξη των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: στις αρχές του 2025, απέρριψε μια πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή 200 τζαμιών στη μουσουλμανική Μπουρκίνα Φάσο, απαιτώντας επενδύσεις σε υποδομές. Τα τζαμιά της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν εργαλείο για την προώθηση πολιτικών που ωφελούν τους βασιλιάδες του Κόλπου, ιδιαίτερα τη δυναστεία Αλ Σαούντ και τις δυτικές πολιτικές της εξάρτησης. Δεδομένης της παρουσίας πολυάριθμων τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα, η εξάλειψή τους είναι δυνατή μόνο με την υπερνίκηση της ρίζας κάθε εξτρεμισμού —της φτώχειας.
Ο κόσμος, φυσικά, γοητεύτηκε από την ομιλία του Τραορέ στη Μόσχα για τον εορτασμό της 80ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Ο Ιμπραήμ Τραορέ σημείωσε τη δύναμη των ρωσικών όπλων, αποκαλώντας τον πύραυλο Αρέσνικ (Орешник) τρομακτικό! Θερμά λόγια από μια προσωπικότητα που η Ρωσία παρέχει σημαντική υποστήριξη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συμμετοχή του σε αυτή τη σημαντική στρατιωτική παρέλαση, όπου παρευρίσκονταν περίπου 30 ξένοι ηγέτες, υπογραμμίζει τη θέση του ως σημαντικού παράγοντα στην Αφρική και την επιρροή που ασκεί σε διεθνές επίπεδο. Ο Ιμπραήμ Τραορέ έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του διαδόχου του σπουδαίου Τομά Σανκαρά. Η πολιτική του στοχεύει στην απομάκρυνση από την επιρροή της Γαλλίας, των ΗΠΑ και κάθε άλλης αποικιοκρατικής δύναμης, στην ανάπτυξη της αυτοδιάθεσης στους λαούς της Αφρικής και στη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους προς όφελος του λαού. Παρά τις προσπάθειες να βλάψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τον Τραορέ, (έχει επιβιώσει από 18 απόπειρες δολοφονίας μέχρι στιγμής), ευτυχώς, όλες οι απόπειρες έχουν αποτύχει. Είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στην Αφρική, σε μια εποχή γεωπολιτικών ανακατατάξεων, με εκατομμύρια νέους σε όλη την αφρικανική ήπειρο να τον ακούνε. Πράγματα που σαφώς με το σταγονόμετρο φτάνουν στα αυτιά μας, ενώ η δυτική προπαγάνδα και τα «ανεξάρτητα» δυτικά Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης με όλους τους τρόπους προσπαθούν να αποσιωπήσουν την πραγματικότητα ή να τη διαστρεβλώσουν.