ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία επιχείρησης στην Ιεράπετρα που μεσολαβεί για τη φιλοξενία γερόντων στο χωριό Καλογέροι, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ● Ηλικιωμένοι βρέθηκαν να κοιμούνται σε αίθουσα σχολείου που είναι επί χρόνια κλειστό ● Αυθαίρετες πρακτικές, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κάτω από τη μύτη των αρμόδιων υπουργείων.

Μια ιδιότυπη επιχειρηματική δραστηριότητα, που αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε ηλικιωμένους και αναπτύσσεται κάτω από τη μύτη των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων, φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.». Στο χωριό Καλογέροι του Δήμου Ιεράπετρας τα άδεια σπίτια ενοικιάζονται με ιδιωτικές μισθώσεις από συγγενείς ηλικιωμένων από όλη τηνΚρήτη, ώστε να αφήνουν εκεί τους ανήμπορους γονείς τους. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 11 σπίτια στα οποία διαμένουν 30 άτομα, δηλαδή δύο ή τρία άτομα σε κάθε σπίτι.

Τον ρόλο του μεσάζοντα αναλαμβάνει, επ’ αμοιβή, ιδιωτική εταιρεία, η οποία έχει ως κύρια δραστηριότητα την εμπορία ιατρικών ειδών και βοηθημάτων (πιεσόμετρα, αμαξίδια, συσκευές οξυγόνου κ.λπ.) με έδρα την Ιεράπετρα. Αν και στην ιστοσελίδα της εταιρείας (newmedica.gr) δεν αναφέρεται η παροχή άλλων υπηρεσιών, εντούτοις στη σελίδα στο facebook με τίτλο «Φροντίδα ηλικιωμένων σε παραδοσιακό χωριό» η εταιρεία αναφέρεται ρητά και ως πάροχος ειδικευμένου προσωπικού φροντίδας.

Στη συγκεκριμένη σελίδα διαβάζουμε πως τα σπίτια αυτά δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις συνηθισμένες δομές γηροκομείου, αφού οι ηλικιωμένοι φιλοξενούνται σε περιβάλλον που μοιάζει «σαν γειτονιά παραδοσιακού χωριού, με τις αυλές, τους κήπους, τις γλάστρες, το καφενείο, το σχολείο, την εκκλησία, τις καλημέρες, τα γειτονέματα, μια κανονική ζωή στο χωριό».

Η διαφήμιση στο facebook για τη φιλοξενία ηλικιωμένων σε παραδοσιακό χωριό.

Στην ίδια διαφήμιση διαβάζουμε πως «το παζλ της επιτυχίας συμπληρώνει η εταιρία παροχής φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι, newmedica. Με εξειδικευμένο προσωπικό όλο το 24ωρο, με γνώση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, με τεχνογνωσία στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας παρέχουμε την καλύτερη φροντίδα για κάτι το όμορφο που έχουμε ακόμα στη ζωή, τους ηλικιωμένους γονείς μας».

Νομικό κενό

Θα ακουγόταν πρωτοπόρο και ίσως ειδυλλιακό, αν δεν προέκυπταν σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας της δομής αλλά και για τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ειδικά εφόσον εντάσσονται στον υγειονομικό κλάδο.

«Υπάρχει κενό νόμου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται ο έλεγχος τω γηροκομείων. «Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ξεκίνησε έλεγχο για το θέμα αλλά πέσαμε σε τοίχο, όταν αποστείλαμε σχετικά ερωτήματα στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Εργασίας. Στην ουσία μας απάντησαν πως δεν υπάρχει αδειοδότηση για τέτοιου τύπου δομές. Το ένα υπουργείο μάς παρέπεμπε στο άλλο και τελικά διαπιστώσαμε πως, αφού η συγκεκριμένη δομή δεν έχει αδειοδοτηθεί νομίμως, δεν εμπίπτει και στην αρμοδιότητα ελέγχου μας», λέει ο κ. Γουλιδάκης.

«Η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ξεκίνησε έλεγχο για το θέμα, αλλά πέσαμε σε τοίχο, όταν αποστείλαμε σχετικά ερωτήματα στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Εργασίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Γουλιδάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», στην ουσία πρόκειται για παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας που προβλέπεται από τον νόμο 4272/2014 (σ.σ. ψηφίστηκε επί υπουργίας Βορίδη στο υπουργείο Υγείας). Στο άρθρο 35 του νόμου αναφέρεται πως η κατ’ οίκον νοσηλεία μπορεί να αναπτύσσεται και να οργανώνεται από δημόσιους και δημοτικούς φορείς ή και από τον ιδιωτικό τομέα και ιδιώτες επαγγελματίες υγείας.

Στο ίδιο άρθρο, όμως, αναφέρεται ρητά πως οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες, η στελέχωση, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, ο έλεγχος και η εποπτεία καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών και μόνο έπειτα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Ωστόσο, τέτοια απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε ποτέ ζητήθηκε η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και συνεπώς η συγκεκριμένη ή και άλλες αντίστοιχες δομές, λειτουργούν αυθαίρετα και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Ράντσα στο σχολείο

Ειδικά στην περίπτωση της Ιεράπετρας οι δουλειές φαίνεται να πηγαίνουν καλά και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, όπως λένε και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης. Τόσο που, όπως καταγγέλθηκε στην «Εφ.Συν.», χρειάστηκε κάποιοι ηλικιωμένοι να φιλοξενηθούν ακόμα και σε ράντσα στο παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό, σε συνθήκες που δεν πληρούν κανέναν κανόνα υγιεινής, με τους καθετήρες των ανθρώπων να κρέμονται στο πάτωμα ενός χώρου που δεν έχει καμία προδιαγραφή για την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας.

Οι δουλειές φαίνεται να πηγαίνουν τόσο καλά που, όπως καταγγέλθηκε στην «Εφ.Συν.», χρειάστηκε κάποιοι ηλικιωμένοι να φιλοξενηθούν ακόμα και σε ράντσα στο παλιό σχολείο του χωριού, σε συνθήκες που δεν πληρούν κανέναν κανόνα υγιεινής.
Χαρακτηριστικό είναι πως στα παράθυρα της σχολικής αίθουσας όπου φιλοξενούνταν οι ηλικιωμένοι υπάρχουν κάγκελα.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα παράθυρα της σχολικής αίθουσας όπου φιλοξενούνταν οι ηλικιωμένοι υπάρχουν κάγκελα. (Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».) «Μας ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου ως βοηθητικού-αποθηκευτικού χώρου και μόνο υπό αυτό τον όρο την εγκρίναμε», λέει στην «Εφ.Συν.» η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας Μαρία Ρουμελιωτάκη, τονίζοντας πως ο δήμος δεν είχε καμία γνώση για τη φιλοξενία ανθρώπων στον συγκεκριμένο χώρο.

«Μας ζητήθηκε η παραχώρηση του σχολείου ως βοηθητικού-αποθηκευτικού χώρου και μόνο υπό αυτόν τον όρο την εγκρίναμε», λέει στην «Εφ.Συν.» η αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, τονίζοντας πως ο δήμος δεν είχε καμία γνώση για τη φιλοξενία ανθρώπων στον συγκεκριμένο χώρο.

Η «Εφ.Συν.», ως όφειλε, απευθύνθηκε στους ιδιοκτήτες της εταιρείας NewMedica, ζητώντας απαντήσεις. Υπεύθυνος της εταιρείας είναι ο Γιώργος Αγγελάκης, ο οποίος είναι και προϊστάμενος στον τομέα του ΕΚΑΒ στην Ιεράπετρα αλλά και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ορφανουδάκειου Γηροκομείου Ιεράπετρας. (Η εταιρεία είναι στο όνομα της συζύγου του ενώ το δικό του τηλέφωνο δίνεται στη σελίδα στο facebook για να «κλείσουν» οι ενδιαφερόμενοι σπίτι στη δομή.) Ο ίδιος κατ’ αρχάς παραδέχεται πως όντως φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι στο κτίριο του σχολείου αλλά πως αυτό έγινε μόνο την περίοδο της καραντίνας. «Τρία άτομα μεταφέρθηκαν εκεί επειδή ασθένησαν και πήγαν για εξετάσεις στο νοσοκομείο. Κρίναμε πως έπρεπε να απομονωθούν για 14 ημέρες ώστε να προφυλαχθούν οι υπόλοιποι ένοικοι στα καταλύματα», λέει ο κ. Αγγελάκης.

Ο ίδιος μάς ενημερώνει πως το κόστος για τη φιλοξενία ενός ηλικιωμένου είναι στα 750 ευρώ τον μήνα και περιλαμβάνεται το ενοίκιο του σπιτιού, για το οποίο η μίσθωση υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του οικήματος και του ίδιου του ηλικιωμένου ή των συγγενών του (σ.σ. ο κ. Αγγελάκης είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης κάποιων εκ των ακινήτων). Στην ίδια τιμή περιλαμβάνεται και η 24ωρη φροντίδα με 4 άτομα προσωπικό σε κάθε βάρδια τα οποία παρέχουν φροντίδα (βοήθεια στην υγιεινή, μαγείρεμα, νοσηλευτικές υπηρεσίες), ενώ στο προσωπικό της εταιρείας περιλαμβάνονται και επτά εξειδικευμένες νοσηλεύτριες.

Ερωτώμενος για το ποιος φορέας αδειοδοτεί και ελέγχει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ο κ. Αγγελάκης απαντά πως κανένα υπουργείο δεν είναι αρμόδιο: «Οταν εσύ κάνεις ένα μισθωτήριο και φέρεις εκεί τον παππού σου να ζήσει μαζί με άλλο ένα άτομο, δεν έχει δικαίωμα καμία υπηρεσία να έρθει και να ελέγξει το χώρο» μας λέει. «Παρέχουμε μια κατάσταση απείρως καλύτερη από τις συνθήκες που ζουν εγκαταλειμμένοι ηλικιωμένοι άνθρωποι σε όλη τη χώρα και τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους είναι απόλυτα ευχαριστημένοι» λέει ο ίδιος, ενώ επισημαίνει πως σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία υπάρχουν αντίστοιχες δομές που φιλοξενούν έως και 1.800 άτομα.

Και σε «πατάρι»

«Εάν όντως φιλοξενήθηκαν παράτυπα ηλικιωμένοι σε δημόσιο κτίριο αποτελεί πεδίο νέου ελέγχου από την υπηρεσία μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, ο οποίος επισημαίνει πως το τελευταίο διάστημα ειδικά στην Ιεράπετρα διαπιστώνονται πολλές παρατυπίες ως προς τους χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Ο ίδιος αναφέρει πως γέροντες από το Ορφανουδάκειο Γηροκομείο, το οποίο τελεί υπό ανακατασκευή, έχουν μεταφερθεί σε ακατάλληλους χώρους όπως το παλιό κτίριο της ΔΟΥ Ιεράπετρας αλλά και πως κάποιοι εξ αυτών διαμένουν στο εσωτερικό πατάρι ισόγειου καταστήματος με τζαμαρίες στον περιφερειακό δρόμο της Ιεράπετρας, το οποίο δεν πληροί κανέναν όρο για την ασφαλή διαμονή των ηλικιωμένων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει φτάσει και στα δικαστήρια, ωστόσο, περίπου 10 κατάκοιτοι ηλικιωμένοι παραμένουν ακόμα εκεί. (Από την έρευνα της «Εφ.Συν.» προκύπτει πως και αυτό το κατάστημα είναι ιδιοκτησίας της συζύγου του κ. Αγγελάκη ο οποίος το ενοικιάζει στο γηροκομείο.) Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, παρά τη σωρεία των παρατυπιών και τα κενά του νόμου, τα έσοδα από τις οικογένειες που θέλουν να «παρκάρουν» τους γέροντές τους είναι πολλά και οι δουλειές επεκτείνονται με κάθε τρόπο…

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 09.07.2020