«ΓΥΡΟΦΕΡΝΟΥΝ» ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δήμος και τουριστικοί φορείς πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση κόντρα στις αποφάσεις για θεσμική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις για τη σταδιακή πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε όλο το Ηράκλειο καταγγέλλει το τοπικό παράρτημα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που συγκάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και, σύμφωνα με την καταγγελία, διαφάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις των εργοδοτικών αλλά και των τουριστικών φορέων του νησιού.

Οπως καταγγέλλεται, το ζήτημα έθεσαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ζητώντας τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές καθώς υπάρχουν επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης.

Το σκεπτικό είναι πως οι τουρίστες που τυχαίνει να βρεθούν Κυριακή στο Ηράκλειο δεν μπορεί να βρίσκουν κλειστά καταστήματα, ενώ σε άλλες «τουριστικές» περιοχές τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Αξιοσημείωτο είναι πως θετική στάση για το ενδεχόμενο αυτό κράτησε και ο εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος ζήτησε τα καταστήματα στην πόλη να ανοίγουν «προαιρετικά» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με την οποία ζητά τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης έγινε επίκληση ακόμα και απόφασης που είχε παρθεί την περίοδο της χούντας και χαρακτηρίζει το Ηράκλειο τουριστική ζώνη.

Νίκος Συριγωνάκης

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, πάντως, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει τη Δευτέρα τη σχετική απόφαση, εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα ανοίγουν όλα τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές στο Ηράκλειο» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», τονίζοντας πως θα γίνει επαναβεβαίωση της ήδη υπάρχουσας απόφασης για τις 7 Κυριακές το χρόνο και για 52 Κυριακές προαιρετικά, αλλά μόνο για τα παραλιακά μέτωπα των δήμων (Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Φαιστού).

Δημόκριτος Σαλούστρος

«Το γεγονός ότι ήδη συζητούν για την περαιτέρω διεύρυνση του μέτρου δείχνει τα σχέδιά τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημόκριτος Σαλούστρος, εκ μέρους της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Ακόμα και το γεγονός ότι βάζουν τις παραλιακές περιοχές οδηγεί στο κυριακάτικο άνοιγμα μεγάλων επιχειρήσεων όπως το Lidl, ο Σκλαβενίτης κ.ά. που λειτουργούν π.χ. στην Αμμουδάρα Μαλεβιζίου. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει τον θάνατο των μικρών επιχειρήσεων αλλά και την καταπάτηση του δικαιώματος των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία», λέει ο ίδιος, καλώντας σε επαγρύπνηση τους εργαζόμενους, ενώ το Σάββατο στις 11 π.μ. διοργανώνεται ευρεία σύσκεψη με σωματεία εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.12.2021