«ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Χαράλαμπος Φασουλάς, γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας Κρήτης, μιλά για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Κρήτη από φυσικές καταστροφές, με αφορμή τις φονικές πλημμύρες στην Βαλένθια της Ισπανίας και πως μπορεί να προληφθεί κάτι ανάλογο.

Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, αναφέρεται στις αιτίες που καταγράφονται τέτοια καταστροφικά φαινόμενα στη Μεσόγειο και πως το θαλάσσιο ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού επηρεάζει τους αντικυκλώνες που και αυτοί με τη σειρά τους επηρεάζουν τον καιρό.

Ο ίδιος αναλύει πως λειτουργεί αυτό το σύστημα σημειώνοντας ότι αυτός ο κύκλος έχει διαταραχθεί, αποσταθεροποιώντας τόσο τις θερμοκρασίες όσο και τον καιρό και οδηγεί τους αντικυκλώνες του ανατολικού Ατλαντικού ανατολικότερα, δηλαδή στη Μεσόγειο και οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες που έχει πλέον η θάλασσα, τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο, κάνοντάς το εντονότερο. Όπως τονίζει, οι Μεσογειακοί κυκλώνες εμφανίζονταν μια φορά στα δέκα χρόνια, ωστόσο πλέον καταγράφονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και είναι πιο καταστροφικοί.

Επιπλέον επισημαίνει ότι μέχρι πρότινος προσπαθούσαμε να μετριάσουμε την κατάσταση, ωστόσο πλέον υπάρχει η πολιτική πεποίθηση ότι ο μόνος δρόμος είναι η προσαρμογή και όλα τα μέτρα που τείνουν να εφαρμοστούν είναι σε αυτή την κατεύθυνση, όμως ο ίδιος το χαρακτηρίζει λάθος καθώς ο κεντρικός στόχος θα πρέπει να παραμείνει ο μετριασμός του φαινομένου.

Κλείνοντας τονίζει την ανάγκη συλλογικής αλλαγής του τρόπου ζωής μας, με περιορισμό της κατανάλωσης και της σπατάλης, ειδικά στην ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι η ουσία είναι η πρόληψη αλλά με ορθές και όχι ξεπερασμένες πρακτικές.

Μεταδόθηκε από τον Ρ/Σ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 στις: 31.10.24