Αγωνία στο νησί από τη ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων, ακριβώς την ώρα που αναμένεται αύξηση των επισκεπτών ● Αδύνατον να πάμε σε τοπικά λοκντάουν με τους τουρίστες εδώ, λένε οι παράγοντες της αγοράς ● Φόβοι ότι τελικά οι ξένες κυβερνήσεις θα επιβάλουν καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα.
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η τουριστική περίοδος στην Κρήτη, που εισέρχεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου με ελπίδες για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στον τουρισμό αλλά και υπό τον φόβο για ολέθρια αποτελέσματα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά με την καλπάζουσα μετάλλαξη «Δ». Ηδη, στο νησί διεξάγεται μια άτυπη διελκυστίνδα μεταξύ της αύξησης των τουριστικών ροών και της επιδείνωσης των στοιχείων της πανδημίας, με τα αντίστοιχα νούμερα να εμφανίζουν απόλυτη αντιστοιχία, βαίνοντας αυξανόμενα.
Την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα δοθεί η «μητέρα των μαχών», όπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» έμπειρα στελέχη του τουριστικού κλάδου. Συνήθως, τέτοια εποχή είχαν όλα κλείσει και ξέραμε περίπου τι θα αφήσει πίσω της η σεζόν, λένε οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων. Ωστόσο, φέτος πάμε εβδομάδα εβδομάδα, κοιτώντας τους αριθμούς των κρατήσεων που επηρεάζονται άμεσα από τα μεγέθη τις πανδημίας αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις. Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, τα ξενοδοχεία πλέον έχουν ανοίξει σχεδόν όλα και οι πάντες είναι στις θέσεις τους για να διεκδικήσουν το κομμάτι της τουριστικής πίτας που αναλογεί στο νησί.
Ήδη τα μηνύματα από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ήταν θετικά με τις αφίξεις εξωτερικού, οι οποίες στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», μέχρι τις 10 Ιουλίου καταγράφηκαν 123.000 αφίξεις εξωτερικού, ενώ όλο τον Ιούνιο είχαν αφιχθεί αντίστοιχα περίπου 216.000 επιβάτες. «Η κίνηση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 70% της αντίστοιχης κίνησης του 2019, δηλαδή της προ covid εποχής», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας.
Από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, αναμένεται η εικόνα αυτή να βελτιωθεί πολύ περισσότερο, καθώς απελευθερώνονται τα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους που θα μπορούν πια να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους.
Πανδημία στο «κόκκινο»
Ήδη μέχρι το τέλος Ιουλίου τα κενά της Jet2 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου φαίνεται να γεμίζουν με πτήσεις τσάρτερ, καθώς η εταιρεία έχει προαναγγείλει την επανέναρξη των προγραμμάτων της από τις 19/7, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται και από την TUI, η οποία για τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου είχε ακυρώσει όλα τα τουριστικά πακέτα της σε 10 ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών και στην Κρήτη.
Ωστόσο, η αύξηση των κρατήσεων έρχεται ακριβώς την περίοδο που τα νούμερα της πανδημίας χτυπάνε «κόκκινο» στην Κρήτη και ιδιαίτερα στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, με τις προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τις επόμενες ημέρες. Όπως ανέφερε την Πέμπτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, στο Ρέθυμνο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί σε διάστημα μίας εβδομάδας (σ.σ. 782 από 384 στις 7 Ιουλίου) και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (σ.σ. 878 κρούσματα από 310 στις 7/7).
Εξόχως ανησυχητικοί είναι και οι ρυθμοί αύξησης στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των δύο πόλεων, με το Ρέθυμνο να καταγράφει αύξηση 84% και το Ηράκλειο… 530% Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εμβολιασμών στην Κρήτη υπολείπεται ακόμα σημαντικά από τον μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας, καθώς μόνο ένας στους τρεις κατοίκους του νησιού είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, υπάρχει ένα ποσοστό 30%-40% των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι ανεμβολίαστοι και οι οποίοι θα πρέπει στο εξής να προσέρχονται στην εργασία τους μόνο με αρνητικό τεστ που θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Την ύπαρξη ενός ποσοστού 30% ανεμβολίαστων συναδέλφων του επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.
Ανέφικτοι περιορισμοί
Σε αυτό το κλίμα, η μετάβαση των δύο περιοχών (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) αλλά πιθανότατα και ολόκληρης της Κρήτης στο κόκκινο χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη, θεωρείται σχεδόν βέβαιη και το ζητούμενο είναι τι είδους περιοριστικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον πάμε σε κατά τόπους απαγορεύσεις.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου αλλά και ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τονίζουν πως για τους τουρίστες είναι ανέφικτη η εφαρμογή περιορισμών, όπως η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ή ακόμα και η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η αύξηση των τεστ και των ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Εν τέλει, όπως προβλέπουν πηγές της τουριστικής αγοράς οι εξελίξεις μπορεί να καθοριστούν εκτός Ελλάδος. Ολα θα κριθούν από το αν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν περιορισμούς και αυστηρή καραντίνα στους πολίτες τους που επιστρέφουν από την Ελλάδα (όπως έγινε πριν λίγες μέρες με την Ισπανία), κάτι που φυσικά όλοι απεύχονται, αλλά στην παρούσα φάση μοιάζει το μόνο ουσιαστικό μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας.