Ο Κώστας Γκαντάτσιος και o Στέλιος Κανάκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, του Συλλόγου Σειμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδάδας «Ελπίδα», μιλούν στο Θέμα Κρήτης 103,1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη για την ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων με τους φακέλους και τη γραφειοκρατία, τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και τον κίνδυνο να χρειαστεί κάποιοι σεισμόπληκτοι να επιστρέψουν χρήματα από την κρατική αρωγή.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκαντάτσιος, αρχικά το κράτος έριχνε την ευθύνη στους μηχανικούς, στη συνέχεια το φταίξιμο έπεσε στους πολίτες και η πολιτεία ποτέ δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά να μην έχει λυθεί σχεδόν κανένα ζήτημα των σεισμόπληκτων.
Ο κ. Κανάκης επισημαίνει ότι η παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των φακέλων είναι αναγκαία, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ενώ τονίζει ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε στελεχώσει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες.
Στη συνέχεια τονίζουν ότι τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές είναι πάνω από 8.000 και ο ρυθμός αποκατάστασης είναι μηδενικός καθώς ούτε ένα σπίτι δεν έχει αποκατασταθεί με την κρατική αρωγή, ενώ επισημαίνουν ότι οι μηχανικοί μαζί με τους διοικητικούς που ανέλαβαν τις διαδικασίες ήταν μόλις 20 και οι δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού για περισσότερο προσωπικό, έμειναν στα λόγια.
Από τους περίπου 3.000 φακέλους που κατατέθηκαν τελικά, έχουν πάρει έγκριση μόλις 150 ενώ υπήρξαν αρκετοί που δεν κατέθεσαν καν φακέλους είτε γιατί είχαν μικρές ζημιές, είτε γιατί το κόστος για τις διαδικασίες ξεπερνούσε το ποσό που θα λάμβαναν. Επιπλέον τονίζουν ότι οι τράπεζες έχουν βρει παραθυράκι και δεν δίνουν τα άτοκα δάνεια που είχε εγγυηθεί η κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι άνθρωποι να μένουν σε «κίτρινα», ακόμα και σε «κόκκινα» κτίρια, κατηγορώντας την πολιτεία ότι αδιαφορεί για την κατάσταση ενώ πολλοί δεν πήραν καν επιδότηση ενοικίου που ήταν από τα πρώτα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Άλλωστε, μόνο στο Αρκαλοχώρι, περίπου 600 άνθρωποι ζουν ακόμα σε οικίσκους ενώ πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν αφήσει την περιοχή και δεν πρόκειται να επιστρέψουν.
Επίσης αναφέρονται στους πλειστηριασμούς σεισμόπληκτων κατοικιών και τονίζουν ότι θα μπορούσε εύκολα να δοθεί παράταση ενώ δίνουν και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας τραγική την πραγματικότητα. «Από την πολιτεία έχουν αγνοηθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συνεπειών του σεισμού καθώς πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ζωές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επιπλέον μιλούν για τις κατεδαφίσεις που έχουν γίνει σε μόλις 160 κτίρια, (από τα 800 που χρειάζεται να κατεδαφιστούν) ενώ τα μπάζα και τα χαλάσματα βρίσκονται ακόμα εκεί με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τον αμίαντο. Επίσης, αναφέρονται στα σχολικά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές και τη μεγάλη διαρροή μαθητών αλλά και την τοπική οικονομία, με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο.
Τέλος αναφέρονται στο νέο αεροδρόμιο που κατασκευάζεται στον Καστέλλι και το πως συνδέεται με την ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, τονίζοντας ότι ως σεισμόπληκτοι δεν θα επιτρέψουν να καταστρατηγηθούν τα συμφέροντά τους.